Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Kontaktperson, kontaktfamilj eller ledsagare

Alla behöver någon att prata och umgås med, men för vissa personer med funktionsnedsättning kan det vara svårt att knyta kontakter och skapa vänskapsrelationer. Det kan också vara svårt att delta i kultur- och fritidsaktiviteter. En ledsagare, kontaktperson eller kontaktfamilj  kan vara till hjälp.

Kontaktperson - kontaktfamilj

En kontaktperson är en medmänniska eller ”professionell" kompis som kan uppmuntra till sociala kontakter och följa med på aktiviteter. Kontaktpersonen träffar du vid enstaka tillfällen till exempel två till fyra gånger i månaden. Även en familj kan ge det här stödet och kallas då för kontaktfamilj.

Vad du gör tillsammans med din kontaktperson eller kontaktfamilj beror på vad ni tillsammans kommer fram till, vad ni har för intressen och önskemål. Det kan vara att åka på utflykt, gå på bio, teater eller besöka en restaurang. Kanske är ni intresserade av sport och går på hockey eller ser favoritlaget spela fotboll. Ibland väljer ni kanske att träffas hemma hos varandra för att ta en kopp kaffe och bara prata en stund.

Ledsagare

Ledsagarservice är till för personer med funktionsnedsättning. Ledsagaren har som uppgift att följa med till olika kulturarrangemang och specifika fritidsaktiviteter. Ledsagaren kan också följa med vid läkarbesök eller stödja dig när du gör vardagliga ärenden som att gå till apoteket eller affären. Med hjälp av ledsagaren kan du få stöd i att skapa en fritid som utvecklar dig. En ledsagare är anställd av kommunen och kan hjälpa dig under några timmar per vecka eller månad. 

Så här ansöker du

För att ansöka om ledsagare, kontaktperson eller kontaktfamilj vänder du dig till kommunens handläggare. Ansökan kan vara muntlig eller skriftlig. Handläggaren gör en utredning för att se om du som ansöker har rätt att få det du begärt. Beslutet grundas på socialtjänstlagen (SoL) eller lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och ditt individuella behov. Du får ett skriftligt beslut skickat hem till dig. 

Pdf ikon Ansökningsblankett för ansökan enligt SoL

Pdf ikon Ansökningsblankett för ansökan enligt LSS

 

Om du är intresserad av att bli kontaktperson, kontaktfamilj eller ledsagare lämna din intresseanmälan här.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2016-09-05
Sidansvarig: Gabriel Billing