Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Budget- och skuldrådgivning

Nyköpings kommun erbjuder kostnadsfri rådgivning om bland annat avbetalningar, budget, hushållsekonomi och skuldsanering. Har du problem med att få pengarna att räcka till är du välkommen att kontakta oss.

Öppen mottagning

Behöver du hjälp med budget- och skuldrådgivning? Från och med måndag den 13 mars 2017 startar vi med öppen mottagning för dig som för första gången behöver hjälp med budget- och skuldrådgivning.

På måndagar mellan klockan 13 och 15 är du välkommen till vårt kontor på Västra Kvarngatan 42. Då bokar du en tid för ett besök senare under samma måndag. Välkommen.

Varför budget?

En budget ger överblick över inkomster och utgifter. Med hjälp av budgeten kan du upptäcka onödiga utgifter och omfördela så att du får möjlighet att använda dina pengar på ett bättre sätt.

Kan du öka inkomsterna?

Att öka arbetstiden eller skattejämka är exempel på hur du kan öka dina inkomster. Och att ta reda på om du får de bidrag du är berättigad till. Fråga hos Försäkringskassan eller kommunen. Kan du få stöd till utbildning eller praktik? Vänd dig till Arbetsförmedlingen.

Skuldsanering

Du som är svårt skuldsatt kan under vissa förutsättningar befrias från att betala dina skulder, helt eller delvis. Det kallas för skuldsanering.

Det är Kronofogdemyndigheten som tar emot ansökningar och beslutar om skuldsanering. Kommunen är enligt Skuldsaneringslagen skyldig att ge dig som är skuldsatt kostnadsfri rådgivning om budget och ekonomi.

Budget- och skuldrådgivaren inom kommunen kan ge dig råd om vad som krävs för att göra en ansökan om skuldsanering hos Kronofogdemyndigheten. Rådgivaren ger dig också hjälp och stöd under hela skuldsaneringsprocessen, från ansökan till slutet av den femårsperiod som skuldsaneringen pågår.

Vem kan få skuldsanering?

Skuldsanering görs efter en individuell bedömning av hur din ekonomiska situation ser ut.

Du kan få skuldsanering om du är så svårt skuldsatt att du inte kan betala dina skulder på många år.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-09-12
Sidansvarig: Susanne Lindqvist