Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Föräldrautbildning - Älskade barn

Älskade barn är en föräldrautbildning som riktar sig till föräldrar i Sverige som kommer från ett annat land. Syftet är att föräldrar i samma situation och med liknande erfarenhet träffas och pratar om hur det är att leva som familj i Sverige. Våren 2017 utbildas ledare som i höst själva ska leda egna grupper.

Bild Älskade barn svart vit


Det kan handla om att diskutera små och stora vardagsfrågor om barns utveckling, normer och värderingar, skola och fritid, problem och drömmar.

Innehållet i Älskade barn fokuserar på hur det är att vara förälder i ett nytt land.

Under våren 2017 har det funnits möjlighet att anmäla sitt intresse till att utbilda sig till ledare för denna föräldrautbildning. Älskade barn vänder sig till olika nationaliteter men det visade sig att intresset var störst bland föräldrar från Somalia.

I maj 2017 gick föräldrar ledarutbildningen och i höst ska de leda egna grupper.

Föräldrautbildningarnas innehåll utgår från sex olika teman men träffarna styrs även efter föräldrarnas egna önskemål. Exempel på teman är:

  • Familjeliv i ett nytt land
  • Förskola och skola
  • Kärlek och gränser
  • Tonårsfrågor
  • Svenska lagar 
  • Språkets betydelse

Läs mer om föräldrautbildningens olika teman och innehåll.

Älskade barn genomförs i samarbete mellan division Social omsorg och Studiefrämjandet. Upplägg och material är framtaget av Studiefrämjandet, i samarbete med svenska forskare.

Ledarna rekryterar sina egna deltagare och leder samtalen utifrån diskussionsfrågor, bilder, filmer med mera. Målet är att deltagarna utvecklas tillsammans genom att dela kunskap och erfarenheter. När ledarna har genomfört  sin utbildning får de 1000 kronor.

En del av medborgarlöftet

Satsningen på Älskade barn  ingår i årets medborgarlöfte mellan polisen, Nyköpings kommun och bostadsbolagen i Brandkärr, som innebär att de ska arbeta tillsammans för ett tryggare Brandkärr.

Ett av löftena är att Nyköpings kommun startar föräldrastödsutbildning i studiecirkelform för att stärka föräldrar i sin föräldraroll.

Kontakt

Vill du eller känner du någon som vill delta i föräldrastödsutbildningen Älskade barn? Kontakta Ulrika Fors på Studiefrämjandet:

Mejladress: ulrika.fors@studieframjandet.se
Telefonnummer: 0150-36 65 30

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-09-06
Sidansvarig: Henrika Lundberg