Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Vi vill bli familjehem

Erika Lilja och Dick Åslund bor norr om Nyköping i ett fritidsområde, i ett rött hus nästan mitt ute i skogen. Naturnära, men ändå på bekvämt pendlingsavstånd till Stockholm eller Nyköping.

Erika är tjänstledig från ett jobb inom daglig verksamhet i Gnesta kommun. Hon arbetar med vuxna personer med funktionsnedsättning. Dick är elektriker och har egen firma.

De har fem barn från tidigare förhållanden. Alla är vuxna utom en trettonåring som bor hos dem ibland.

Bra betyg för familjehemsenheten

Från början var det våldsutsatta kvinnor som de ville öppna sitt hem för. Men efter kontakter med Nyköpings kommun förstod de att det var familjehem och jourhem som efterfrågades mest. De har en nybyggd stuga på tomten som passar bra för en mamma och barn eller för ungdomar som kanske behöver vara ifred ibland.

Erika skrev ett brev till Nyköpings kommun och fick snabbt svar. Hon beskriver familjehemsekreterarna som professionella och tillgängliga.

– Det verkar som om man får bra uppbackning som familjehem, säger Erika.

Erika och Dick vill bli familjehem

Varför ställa upp som familjehem?

– Det finns något inom oss som väcker en känsla, säger Erika. Vi har båda egna erfarenheter av sociala problem.

Hon har levt i ett dysfunktionellt förhållande och gått igenom en svår separation. Hon beskriver sig själv som medberoende alkoholist och Dick har också upplevt alkoholism på nära håll. De är båda nykterister sen flera år tillbaka. Och alkohol hör inte hemma i familjehem, det är deras bestämda uppfattning.

– Jag har varit i den situationen, jag fick ta hand om mig själv när mamma dog. Pappa bodde inte med oss och jag kan identifiera mig med unga grabbar som är på glid, berättar Dick.

Kritiserad och ifrågasatt familjehemsvård

Den statliga utredningen om tvångsvård för barn och unga har publicerat ett delbetänkande som handlar om krav på mer kontroll och obligatorisk grundutbildning för blivande familjehem.

Det är bra menar Dick och han pratar om skräckexempel både från dåligt omhändertagande i familjehem och biologiska föräldrar som mest tänker på sig själva. Fast barn förlåter och förstår, kontrar Erika, och slår fast att familjen är grunden i varje barns liv.

Nyköpings kommun utbildar för bättre kvalitet och större säkerhet i familjehemsvården. Det är Socialstyrelsens kurs "Ett hem att växa i" som kommunens familjehemssekreterare är kursledare för och de får mycket beröm av Erika och Dick.

Dick och Erika blivande familjehem

-Det är en jättebra utbildning som handlar mycket om barns känslor och reaktioner, men också familjehemsföräldrarnas känslor. Handlar det om livslånga relationer eller korta placeringar? Kursen har väckt många frågor. Hur blir det att ta hand om ett barn igen. Klarar jag av det här, vill jag det här. Man rannsakar sig själv, säger Dick.

De är engagerade, trygga, flexibla och friska. Det är viktigt säger Erika och Dick. "Och så får man inte ha några hemligheter".

De blivande familjehemmen får gå igenom långa intervjuer och svaren analyseras och återkopplas.

Är ni inte nervösa?

– Nej nu vill jag att det ska hända. Att kommunen ska ringa och be oss ställa upp.

 

Text: Marie Sälmark
Foto: Hugo Leijon

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2014-03-24
Sidansvarig: Gabriel Billing