Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Bra att veta för familjehem

Det här är Erika och Dick. De har gått kursen "Ett hem att växa i", Socialstyrelsens grundutbildning för jour- och familjehem.

Är du nyfiken på hur Erika Lilja och Dick Åslund resonerade när de bestämde sig. Varför vill ett par som egentligen kan njuta av livet i lugn och ro gemensamt engagera sig och ställa upp som familjehem?

–  Det finns något inom oss som väcker en känsla, säger Erika. Vi har båda egna erfarenheter av sociala problem.

Erika skrev ett brev till Nyköpings kommun och fick snabbt svar. Hon beskriver familjehemsekreterarna som professionella och tillgängliga.

– Det verkar som om man får bra uppbackning som familjehem, säger Erika.

Är du intresserad av att bli familjehem?

Anmäl dig här så får du veta mer. Vi kontaktar dig och du har inte åtagit dig något, bara skickat oss en intresseanmälan.

Här nedan informerar våra familjehemssekreterare om aktiviteter, utbildningar och handledning för våra familjehem.

Aktiviteter för våra familjehem

Ibland åker vi på utflykt, kanske till Boda Borg  i Oxelösund. Senast var vi 35 personer - både vuxna och barn - som busade runt och hade kul. Kommunen stod för inträdet och fika.

Andra gånger har vi seminarier och utbildningar för våra familjehem. Information om det hittar du här eller på Facebook.  

Utbildningar

Om du vill gå på kurs eller om du behöver köpa någon speciell litteratur som skulle vara till hjälp för dig och din familj som familjehem, så kan vi ersätta delar av eller i vissa fall hela kostnaden. Kontakt oss och berätta så undersöker vi.

Våra blivande familjehem går Socialstyrelsens grundutbildning "Ett hem att växa i".

porträtt Dick Åslund

- Det är en jättebra utbildning som handlar mycket om barns känslor och reaktioner, men också familjehemsföräldrarnas känslor. Handlar det om livslånga relationer eller korta placeringar? Kursen har väckt många frågor. Hur blir det att ta hand om ett barn igen. Klarar jag av det här, vill jag det här. Man rannsakar sig själv, säger Dick Åslund.

Aktuella handledningsgrupper

Inriktning tonårsplaceringar:

  • Vi träffas dagtid en gång i månaden. Just nu har vi inte tillräckligt många deltagare, så ring våra familjehemssekreterare Anna Frank, 0155-24 85 56 om du är intresserad av att vara med.

Inriktning mindre barn

  • Vi träffas en gång i månaden i Nyköping.
  • Ansvarig familjehemssekreterare är Lena Ling, 0155-24 81 19. Ring henne om du vill vara med.
  • En gång per termin får vi besök av barnpedagog Karin Hedström från Resursteamet.

 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2016-04-14
Sidansvarig: Gabriel Billing