Anhörigcenter

Har du en familjemedlem eller en vän som behöver mycket stöd och hjälp från dig? Att vara den som hjälper kan ibland kännas tungt. Vi erbjuder dig stöd och möjlighet att få kontakt med andra i din situation.

Kvinna på bänkSom anhörig är du ovärderlig men ibland behöver du också få stöd och tid för dig själv. Kommunens anhörigcenter är till för alla anhöriga som själva stöttar eller vårdar någon oavsett anledning. Det behöver inte vara en familjemedlem.

Kanske känner du igen dig i någon av situationerna:

  • Mina föräldrar ringer mig varje dag och vill att jag kommer dit. Mamma har blivit sjukare och pappa har svårt att orka.
  • Jag är orolig för min son som använder nätdroger och är nästan aldrig hemma. När han kommer hem vill han bara ha pengar. Jag har ständig ångest för att polisen ska ringa och säga att han är död.
  • Min make klarar sig inte utan mitt stöd. Jag är orolig för att något ska hända honom när jag är på mitt arbete.
  • Min mamma har en psykisk sjukdom och ringer mig många gånger varje dag. Hon kräver mycket tid och uppmärksamhet från mig och jag orkar inte så mycket i mitt eget liv.
  • Mitt vuxna barn blir utsatt för våld i sin relation. Det gör mig mycket orolig och bekymrad.
  • Jag har en dotter som har asperger och adhd. Hon gör inget på dagarna och går ut sent på kvällen. Jag har inte tid och ork för något eget liv och oroar mig för att hon inte kommer att kunna flytta hemifrån.

Vem kan kontakta oss?

Alla är välkomna! Anhörigcenter är öppet för alla som vårdar eller stöttar och som själva behöver stöd för att orka. Du kan ringa eller mejla till oss. Du behöver inte uppge ditt namn. Vi har tystnadsplikt och lämnar inte ut några uppgifter om någon.

Stödet är kostnadsfritt

Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning och möjlighet till personliga samtal. Vi erbjuder också anhöriggrupper eller anhörigkurser med personer som har liknande situationer, tematräffar och föreläsningar. Läs mer under Evenemang på denna sida. Här ser du även evenemangen för 2018 samlat i ett dokument för utskrift. 

Vi samarbetar med föreningar och andra verksamheter inom kommunen och landstinget som också erbjuder anhörigstöd. Vi informerar dig om den hjälp som finns att få - och kan hänvisa dig vidare till rätt ställe.

Läs även mer om anhörigstöd på 1177 och på Nationellt kompetenscentrum anhöriga. 

Förening som vill samarbeta?

Är du med i en förening som skulle ha glädje och nytta av att samarbeta med Anhörigcenter? Hör av dig.

Genom ett samarbete kan vi ta tillvara varandras resurser och kunskaper och tillsammans vara ett ännu bättre stöd till alla anhöriga.

Kontaktuppgifter: Telefon: 0155 45 74 10. E-post:anhorigcenter@nykoping.se

Mer stöd 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-01-15
Sidansvarig: Monica Berg
Mer info

Boktips!

Släpp kontrollen - Vinn friheten av Carina Bång

International

Do you need information in other langugaes?

Pdf ikon ربية (Arabiska) 

Pdf ikon af Soomaali (Somaliska)

Pdf ikon English (Engelska)

Pdf ikon فارسی (Persiska)

Pdf ikon Tigrinja (Tigrinja)