Dagverksamhet

Flera verksamheter erbjuder social samvaro, aktiviteter och funktionsträning för äldre på dagtid.

Dagverksamhet i kommunens regi

Dagverksamhet är till för dig som är pensionär och har behov av stimulans och meningsfulla aktiviteter tillsammans med andra men som inte orkar eller förmår att komma ut på egen hand. På dagverksamheten är du en begränsad tid under dagen. Kommunens dagverksamhet är kostnadsfri men resor till och från dagverksamheten och måltider under dagen betalar du själv. 

Så här ansöker du

Ta kontakt med kommunens handläggare för att ansöka om dagverksamhet. Tillsammans går ni igenom dina behov och önskemål. Därefter prövas din ansökan och du får ett beslut.

Beslutet är tidsbegränsat och omfattar max två år. Därefter måste en ny ansökan göras.

Om du är frånvarande eller drabbas av sjukdom avslutas dagverksamheten efter fyra veckor.

När du beviljats dagverksamhet kommer personal från dagverksamheten på hembesök. Detta för att ni ska lära känna varandra, se vilka specifika behov du har och bestämma vilken eller vilka veckodagar som passar bäst för dagverksamhet. Vid hembesöket ges också mer information. För den som känner sig tveksam går det bra att komma på besök och pröva på verksamheten för en dag, gärna i sällskap av någon anhörig.

Läs mer om dagverksamheter i Nyköpings kommun:

Väntjänsten

Den ideella föreningen Väntjänsten i Nyköping bedriver social verksamhet med syfte att lindra ensamheten för äldre och personer med funktionsnedsättning. En insats kan vara allt ifrån hjälp med enklare ärenden, promenader, att läsa högt ur tidningen till att följa med till läkare. Flera av vännerna vill bara ha en samtalspartner, någon som lyssnar.

Väntjänstens medarbetare besöker både personer som bor i eget och särskilt boende. Besöken omfattar en till ett par timmar i veckan. Tjänsten är kostnadsfri och tystnadsplikt gäller. Väntjänstens medarbetare ger inte stöd till personer med demenssjukdom då de saknar resurser och utbildning för det.

Vill du bli en vän?

Väntjänsten välkomnar både nya vänner och medarbetare. Välkommen att ta kontakt på telefon 0155-28 45 00. Telefontid måndag-fredag kl. 13.00-15.00. Du kan också tala in ett meddelande så blir du uppringd.

Mer information hittar du i Väntjänstens folder.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-01-16
Sidansvarig: Solveig Delhag