Rönnliden

I Aspa, cirka två och en halv mil nordväst om Nyköping ligger Rönnlidens äldre- och demensboende. Det är ett mindre boende med plats för 17 personer, varav 10 är demensboendeplatser och sju är äldreboendeplatser.

Rönnlidens äldre- och demensboende

Rönnliden är byggt på 1960-talet och ligger vackert på en höjd mitt i det lilla samhället. Härifrån har man utsikt över det sörmländska jordbrukslandskapet och skogen runt omkring. I år är det 50 år sedan Rönnliden öppnades. Byggnaderna har renoverats flera gånger under åren, senast 2002 då samtliga utrymmen i boendet totalrenoverades.

På Rönnliden arbetar vi salutogent. Det innebär att vi tar hänsyn till hur du är som person och vilka behov du har för att du ska få en meningsfull och bra vardag.

Gott om gemensamma utrymmen

I huvudbyggnaden på Rönnliden finns gott om gemensamma utrymmen, både stora samlingsrum och mindre sittgrupper. I samlingsrummet träffas man dagligen för gemensam fika och någon aktivitet. Vid de små sittgrupperna finns spel, böcker och en musikanläggning för den som vill njuta av musik. Sångstunder ordnas i samband med fikat.

Huset är byggt i souterräng och i bottenplanet finns ytterligare en stor samlingssal med ett mindre kök i anslutning. Här träffas man gärna vid aktiviteter, temakvällar och andra festligheter. I rummet hänger färgrika målningar av Beth Zeeh som skänkts av en tidigare boende. Under den varma årstiden lockar två generösa uteplatser i skönt västerläge. Från tidig vår och långt in på hösten sitter boende och personal ute och äter och fikar.

Maten på Rönnlinden lagas i köket som drivs av ISS. Här lagas all mat till de boende, även fikabrödet som bakas och bjuds färskt varje dag. All mat serveras och äts i de gemensamma köken, utomhus eller i lägenheten för den som vill. 

Samarbete med PRO

På Rönnliden har man ett nära samarbete med PRO, som en gång i veckan hjälper de boende att komma ut på promenad. En vanlig tur är vägarna genom samhället ned till bensinmacken och kiosken.

Andra aktiviteter är bingo, lättgympa och högläsning som ordnas efter önskemål och dagsform. På Rönnliden finns också ett träningsrum med bland annat redskap för gångträning. En gång i månaden ordnar Ludgo kyrka en andakt. Årets högtider, påsk, midsommar, jul och kräftskiva, firas enligt tradition. Olika utställningar som byts ut med jämna mellanrum visas i entrén, till exempel om fiskarlivet, handarbete och jultraditioner. Utställningarna är uppskattade och väcker många minnen hos de boende. Melodikrysset är en rolig lördagsaktivitet. Det anordnas även danskvällar med gott tilltugg.

Personal dygnet runt

Det arbetar omvårdnadspersonal på boendet dygnet runt. Här finns alltid tillgång till sjuksköterska och på kvällar, nätter och helger arbetar joursjuksköterska. Läkare, sjukgymnast och arbetsterapeut finns att tillgå vid behov. Både frisör och fotvårdare har lokal i huset där de tar emot de boende.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-10-30
Sidansvarig: Jenny Fast