Hållet

Hållets äldreboende ligger i lasarettsområdets östra utkant, cirka en kilometer från centrum och med Nyköpingsån och naturreservatet Hållet som närmsta grannar.

Hållets äldreboende

På Hållet arbetar vi salutogent. Det innebär att vi tar hänsyn till hur du är som person och vilka behov du har för att du ska få en meningsfull och bra vardag.

Uteplats med gräsmatta

Huset är från 1970-talet men byggdes 1995 om till äldreboende. Samtliga lokaler renoverades under 2006. Hållets äldreboende rymmer 40 lägenheter fördelat på två våningar. Vissa lägenheter på markplan har renoverats under 2015. Lägenheterna består av ett rum, ett stort badrum samt ett pentry med kyl, spisplattor, diskho och uttag för kaffekokare. Alla lägenheter har fransk balkong med utsikt över en gemensam uteplats.

Gemensamma utrymmen består av kök, som renoverades 2015, och vardagsrum som i en öppen planlösning bildar en naturlig samlingsplats. På övervåningen finns gemensamma balkonger och på markplan en uteplats med gräsmatta som fick ny stenläggning 2015. Här finns möjlighet att odla i krukor eller arbeta med lättare trädgårdsskötsel. I tvättstugorna tvättar personalen eller de boende själva med personalens hjälp. Maten som serveras på Hållet lagas av ISS som levererar lunch och middag alla dagar i veckan. Frukost och mellanmål lagas på plats i boendets gemensamma kök, där alla måltider serveras och äts tillsammans. Det går också bra att äta i lägenheten för den som vill.

Enkel morgongympa

Under namnet Träffpunkten samlas många av aktiviteterna på äldreboendet. Här bjuds på högläsning, tipspromenad, bingo, pyssel och musikunderhållning. Bakning, plantering av blommor och egen arrangerad loppmarknad är andra populära inslag. En gång i veckan arrangeras enkel morgongympa med lätta rörelser som är anpassade även för dem som sitter i rullstol. Varannan vecka ordnar kyrkan en gudstjänst. Frivilliga organisationer som Väntjänsten tar med de boende på uppskattade promenader i skogen intill eller längs stråken kring ån. Årets högtider firas förstås enligt tradition.

Midsommar och våffeldagen firas på Hållet

Midsommar och våffeldagen är två av traditionerna som firas på Hållet

Personal dygnet runt

På boendet finns omvårdnadspersonal dygnet runt. Här arbetar en sjuksköterska på dagtid. På kvällar, nätter och helger finns tillgång till joursjuksköterska. Läkare gör regelbundna besök. Sjukgymnast och arbetsterapeut kommer på besök en gång i veckan eller vid behov. Hembesök av frisör och fotvård ordnas av personalen.

Försök med sex timmars arbetsdag

Hållet är ett av två boenden som valts ut att ingå i ett försök med sextimmars arbetsdag för sina anställda. Försöket ska pågå i ett och ett halvt år med start 1 mars 2018.

Syftet till försöket med sex timmars arbetsdag är att undersöka hur förkortad arbetstid får betydelse för medarbetarnas hälsa, möjlighet att balansera arbete och fritid samt som ett led i att attrahera fler undersköterskor till kommunen.

I försöket förkortats arbetstiden till 6 timmar per dag för personal som arbetar heltid. Samtidigt ska personalen ha kvar sin heltidslön.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-05-09
Sidansvarig: Minela Sarac