Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Varningssignaler - VMA

Vid behov av att varna allmänheten kan räddningsledaren starta signalen "Viktigt meddelande". Signalen ljuder i 7 sek och sedan följer 14 sek tystnad. Detta upprepas under minst 2 minuter.

Gör så här:

  • Sök skydd inomhus.
  • Stäng dörrar, fönster och ventiler.
  • Lyssna på radio (Sveriges Radion P4) eller se på TV för information.

Olika signaler

Provning av larmet

Signalen provas kl 15:00 första helgfria måndag i mars, juni, september och december.

Signalen finns i Nyköping och Oxelösund. Vid behov finns mobila högtalare för placering i Trosa och Gnesta.

VMA i mobilen om en händelse inträffar

Sedan den 1 februari 2015 kan mobiltelefoner i ett drabbat område få varningsmeddelandet. Sms-utskicket baseras på den adress som mobilen är registrerad på hos mobiloperatören. Det innebär att du kan du få ett varnings-sms till din mobil när en allvarlig händelse har inträffat i närheten av den adress som är knuten till ditt abonnemang.

Du kan inte registrera dig för att få VMA i mobilen -  det sker automatiskt om den som beställer ett VMA även beställer möjligheten att skicka ut det via SMS till adressbaserade mobiltelfoner. Telefonuppgifter till mottagare i området hämtas in från teleoperatörerna.

Tjänsten är kostnadsfri och du kan heller inte avregistrera dig eftersom det är viktigt att du nås av information vid en allvarlig händelse.

Vem ansvarar för VMA via sms?

Det är SOS Alarm som ansvarar för drift och underhåll av hela varningsfunktionen. Den som beställer ett VMA, till exempel räddningsledaren vid en olycka, beställer även SMS-tjänsten.

Hur fungerar VMA-systemet?

Det är en "svart låda" som står vid respektive sändare, med lokal frekvens för Sveriges Radios P3 inprogrammerat. När larmet går kopplas ordinarie program ifrån och SR P3 går in. Samtidigt slås TA (Traffic Announcement) på i sändarens RDS-information, vilket gör att om lyssnarens radiomottagare står på TP (Traffic Passing) kommer dennes mottagare att kopplas över till den aktuella frekvensen, oavsett vilket radioprogram han/hon lyssnar på. När varningsmeddelandet har sänts, kopplar systemet tillbaka till ordinarie program och TA slås av.

Det är Sveriges Radio som sköter systemet. Systemet testades första gången 2002-12-02, och är menat att testas en gång per kvartal.

 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2016-12-16
Sidansvarig: Helena Vesterlund