Frågor och svar

Har du några funderingar kring Nyköpings gymnasium? Ställ din fråga här! Vi svarar på allt som rör valet till gymnasieskolan, antagning och programutbud. Alla frågor och svar publiceras här på hemsidan. Om du lämnar din e-postadress så kommer vi dessutom skicka ett svar direkt till dig.

Ställ din fråga här:

Besvarade frågor:

Fråga: Jag har inte fått mitt betyg hemskickat efter avslutat årkurs 1, hur gör jag för att få det?
Svar: Har du studieår kvar att göra så finns dina "betyg" i din studieplan i Dexter. Vill du ha dem utskrivna kan du kontakta expeditionen/receptionen på din enhet. 
Fråga: Tilldelas det skoldatorer för de nya eleverna som börjar teknikprogrammet?
Svar: Ja, alla våra elever kan kvittera ut en lånedator under sin studietid. Du kan läsa mer här. 
Fråga: Hej, jag är nyinflyttad till Nyköping och undrar om det finns plats på Samhällsvetenskapliga programmet i årskurs 2?
Svar: Hej och välkommen till Nyköping! Har du frågor om dina fortsatta studier vid en flytt bör du kontakta din Studie- och yrkesvägledare på den skola du ska lämna. Ni kontaktar sedan tillsammans vår skola, där bland annat en av våra Studie - och yrkesvägledare kan se vilka kurser du kan tillgodoräkna dig. Är tiden knapp inför terminsstart kan du även kontakta ansvarig rektor - du hittar kontaktuppgifterna under respektive programs sida
Fråga: Jag undrar hur jag kan få mina gamla betyg från gymnasiet skickat till mig?
Svar: Du får kontakta administratören på din gamla gymnasieskola så hjälper de dig få tag i betygskopior. Här nedan finns e-postadresser till administratörerna på respektive skolenhet.
Tessin: nykopingsgymnasium.tessin@nykoping.se
Gripen: nykopingsgymnasium.gripen@nykoping.se
Skavsta: nykopingsgymnasium.skavsta@nykoping.se
Fråga: Varför får inte eleverna ha med sig husdjur?
Svar: Skolan är en arbetsplats för både elever och personal. Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsmiljön inte orsaka ohälsa. Med det menas att det inte får finnas saker på arbetsplatsen som man kan vara allergisk mot eller saker som man kan vara rädd för. Därför kan vi inte tillåta att eleverna tar med sig husdjur till skolan.
Fråga: Kan man få reda på de olika klasserna för de olika programmen innan skolstarten?
Svar: Klassindelningen är inte klar än, så det går tyvärr inte att få redan på vem som går i vilken klass i förväg. Klasserna kommer presenteras i samband med terminsstart.
Fråga: Hej ska börja på tessin i höst och har valt samhäll beteende, finns det möjlighet att byta till media? 
Svar: Kontakta studie- och yrkesvägledaren (syv) på programmet för att få veta mer om hur ett eventuellt byte går till. 
Fråga: Om man valt samhällsvetenskapliga programmet och inte riktigt vet om man ska läsa beteendevetenskap/ samhällsvetenskap, kan man ändra detta valet i så fall? Hur?
Svar: Kontakta studie- och yrkesvägledaren (syv) på programmet för att få veta mer om hur ett eventuellt byte går till. 
Fråga: Hej! Jag har sökt till introduktionsprogrammet på gripen.  Ska börja andra året och skulle behöva veta om jag har blivit antagen eller inte.  
Svar: Du får kontakta de ansvariga för introduktionsprogrammet direkt. Vi kan tyvärr inte svara på frågor som rör enskilda personer.
Fråga: Jag skulle behöva veta när Fordonstekniska programmet tar studenten i juni 2015. 
Svar: Alla program på Nyköpings gymnasium tar studenten den 12 juni 2015. Läs mer om alla viktiga datum för läsåret 2014/2015.
Fråga: Hej jag har flyttat till Nyköping den har månaden från Gävle så jag har en 17 år som ska börjar i gymnasiet och han vill börja omvårdnadsprogram så hur kan man söka. Jag behöver tips.

Svar: Om du vill börja om och läsa första året på Vård- och omsorgsprogrammet så kan du göra en sen ansökan. Klicka här för att komma till blanketten. Ditt val kommer att registreras som sent omval. Detta innebär att du hamnar ”sist i kön” efter alla andra sökande oavsett hur högt ditt meritvärde är. Ansökan ska ske skriftligt och vara undertecknad av dig själv. Alla sena ansökningar registreras i samband med att ordinarie svarsperiod är avslutad i slutet av juli. Ingenting händer i ditt ärende före denna tid.

Om du vill börja läsa andra eller tredje året på Vård- och omsorgsprogrammet så kontaktar du ansvarig rektor direkt. Det är även bra om du kontaktar din nuvarande studievägledare samt studievägledaren på Vård- och omsorgsprogrammet för att få hjälp med vilka kurser du kan tillgodoräkna dig. Kontaktuppgifter till rektor och studievägledare finns på Vård- och omsorgsprogrammets hemsida.

Fråga: Hej, Jag har fyllt 18 detta år och vill söka till Fordonsprogrammet här i Nyköping men jag vet att ansökningsdatumet har gått ut för länge sen. Finns det något sätt att göra en sen ansökan, och i så fall hur? Jag vill verkligen gå där till hösten. 

Svar: Om du vill börja om och läsa första året på Fordonsprogrammet så kan du göra en sen ansökan. Klicka här för att komma till blanketten. Ditt val kommer att registreras som sent omval. Detta innebär att du hamnar ”sist i kön” efter alla andra sökande oavsett hur högt ditt meritvärde är. Ansökan ska ske skriftligt och vara undertecknad av dig själv. Alla sena ansökningar registreras i samband med att ordinarie svarsperiod är avslutad i slutet av juli. Ingenting händer i ditt ärende före denna tid.

Om du vill börja läsa andra eller tredje året på Fordonsprogrammet så kontaktar du ansvarig rektor direkt. Det är även bra om du kontaktar din nuvarande studievägledare samt studievägledaren på Fordonsprogrammet för att få hjälp med vilka kurser du kan tillgodoräkna dig. Kontaktuppgifter till rektor och studievägledare finns på Fordonsprogrammets hemsida.

Fråga: Erbjuds latin som tillvalsämne?
Svar: Nej, tyvärr erbjuder vi inte längre latin som tillvalsämne.
Fråga: hej! jag funderar att flytta till Nyköping men vet inte om ni har plats åt mig!! jag ska läsa sista året på naturvetenskapligt programmet? 
Svar: Det är rektor på programmet som beslutar om antagning till andra och tredje året. Kontaktuppgifter till rektor och studievägledare finns på naturvetenskapliga programmets hemsida. 
Fråga: Hej måste man ansöka om studiemedel? eller sköts det direkt via skolan för dom som börjar i höst?
Svar: Du som börjar på gymnasiet i höst behöver inte ansöka om studiebidrag. Om du har behov av inackorderingstillägg eller extra tillägg måste du skicka in en ansökan. Om du är utländsk medborgare behöver du ansöka om grundläggande rätt till svenskt studiestöd. Läs mer om ansökan hos CSN
Fråga: Hur fungerar ventilationen? Jag undrar om ni har öppna fönster i skolan? I så fall finns det möjlighet att ha dem stängda eller ska de som är allergiska inte kunna gå i skolan under vår terminen?

Svar: Ventilationen är tilluftsfläkt och kanalsystem med tilluftdon som ger luften in i lokalerna. På tilluftsfläkten finns även filter som rensar bort partiklar i luften,  som till exempel sporer, damm, pollen och liknande. Frånluften är en annan fläkt som ”suger” ut luften i lokalerna. Värmen från den utsugna luften återvinns med en värmeväxlare. Alla fönster bör vara stängda för att ventilationen ska fungera så bra som möjligt. Annars störs balansen mellan tilluft och frånluft.

Fråga: Hej, undrar när höstterminen börjar.
Svar: Höstterminen börjar torsdag 21 augusti. Alla viktiga datum för läsåret 2014-2015 finns här.

Fråga: Finns det möjlighet att komma in i ett gymnasium program med 7 betyg?

Svar: Det beror på vilket program du vill söka. Programmen har olika behörighetskrav och du kan vara behörig till ett eller flera program även om du saknar vissa betyg. Se vilka betyg som krävdes förra året för att komma in på de olika gymnasieprogrammen i Nyköping.

På Nyköpings gymnasium finns Introduktionsprogrammet med inriktning Preparand som är till för dig som är sugen på att plugga hårt och snabbt för att bli behörig till gymnasiet. Läs mer om introduktionsprogrammen.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2016-09-23
Sidansvarig: Annika Broman
Mer info

Vi svarar på allt som rör valet till gymnasieskolan, antagning och programutbud. Alla frågor och svar publiceras här på hemsidan.

Om du lämnar din e-postadress så kommer vi dessutom skicka ett svar direkt till dig.