De moduler som lyfts på plats är i princip inflyttningsklara så snart el och vatten kopplats på. Bostäderna som nu byggs i Nyköping är först ut i ett projekt som pågår över hela landet för att lösa bostadskrisen.

Nyköpings nyaste hus byggs rekordsnabbt

Tre månader. Så snabbt går det från byggstart till de första 20 inflyttningsklara lägenheterna. I Bryngelstorp växer nu ett nytt område fram som kommer att hjälpa många Nyköpingsbor till ett efterlängtat eget boende.

Det första huset med tio lägenheter är redan monterat. I fabriken i södra Sverige sattes vitvaror, garderober, lister och tapeter på plats. Luckor tejpades så att de inte skulle flyga upp under färd. Väl framme i Nyköping sattes modulerna ihop som i ett jättelego. En del för ettorna, tre för treorna. Delarna skarvas ihop och så småningom kopplas el och avlopp in.
På Ängstugevägen ska förutom de 20 lägenheterna en gruppbostad byggas. Sedan väntar ytterligare 60 lägenheter som ska byggas på Brandholmen under nästa höst.

– DET FINNS ETT STORT behov av nya bostäder i Nyköping, inte minst av sociala skäl. Det är viktigt att vi hittar nya lösningar för att snabbt få bostäder på plats, säger kommunalrådet Urban Granström (S), som är nöjd med hur arbetet fortskrider.
Bostäderna, som är extremt mallade för att kunna byggas så billigt som möjligt, ligger lägre i pris än liknande nybyggda lägenheter. Hyrorna för lägenheterna kommer att ligga mellan 3 200 kronor och 8 400 kronor beroende på om det är en 1-, 2- eller 3-rumslägenhet.
Lägenheterna kommer att gå till det uppdrag som kommunen har när det gäller bostäder för flyktingar och andra särskilt anvisade. Cirka 10 procent av bostäderna kommer att erbjudas personer som står i Nyköpingshems vanliga bostadskö.

I NULÄGET TVINGAS Nyköpings kommun hyra hotellrum och rum på vandrarhem för att akut lösa bostadssituationen i vissa fall.
– Det är högt tryck på bostadsmarknaden i Nyköping. Jag tror på den här satsningen med svensktillverkade hus som håller god kvalitet. För de boende blir det en stabilare situation, säger Urban Granström.

LÄGENHETERNA SOM NU byggs i Nyköping är de första som upphandlats via Sveriges kommuner och landstings (SKL) ramavtal. Fler kommer att byggas ibland annat Strängnäs, Mariestad och Kiruna.

TEXT ANNIKA HEDBERG
FOTO MALIN BRUNELIUS

Modulhusen

Husen blir i två och tre våningar med lägenheter på 1-3 rum. Hyran kommer att ligga mellan 3 200 och 8 400 kronor i månaden. Förutom de 20 lägenheterna på Ängstugevägen i Bryngelstorp planerar 60 att byggas på Brandholmen under andra halvåret 2018.
Personer som kommunen har särskilt ansvar att hitta bostäder åt, som hemlösa eller flyktingar, kommer främst att få kontrakt på lägenheterna. En tiondel går till personer i Nyköpingshems vanliga bostadskö.
8 december 2017 - Nyköpings tidning nr 6 2017
Dela med dig
Skriv ut