Livsmedel

Om du regelbundet hanterar eller distribuerar livsmedel betraktas din verksamhet som ett livsmedelsföretag och ska vara registrerat hos Miljönämnden.

När räknas en verksamhet som livsmedelsföretag?
Det beror på vad för livsmedel du erbjuder, om arbetet är organiserat och hur ofta du driver verksamheten. Du behöver alltså inte vara vinstdrivande för att klassas som livsmedelsföretagare. 

Exempel på livsmedelsföretag

Exempel på livsmedelsföretag kan vara livsmedelsindustrier, restauranger, caféer, butiker, kiosker, skolor, förskolor, sjukhus och äldreboenden. Även matimportörer, transportörer, gruppboenden, dagmammor och hemtjänst bedriver livsmedelsföretag.

En glassbar som har öppet flera timmar om dagen under sommarmånaderna räknas som ett livsmedelsföretag. Samma sak gäller torghandlare som med viss regelbundenhet står på torget. Likaså om du regelbundet säljer eller ger bort livsmedel i reklamsammanhang, utlottningar av mat eller vid smakprovningar.

Om du står på torget och säljer matvaror vid några enstaka tillfällen per år betraktas du inte som ett livsmedelsföretag.

Så ofta får du driva verksamhet utan att klassas som livsmedelsföretag:

Mycket låg risk   Låg- och mellanrisk  Hög risk
t. ex. hantering av förpackade produkter som ej kräver kyla. t.ex. varmhållning, kylförvaring, kallskänkshantering.  t.ex. tillagning av rått kött, fisk eller fågel, nedkylning, malning.
20 ggr/år á 1 – 2 dagar  10 ggr/år á 1 – 2 dagar  5 ggr/år á 1 – 2 dagar
Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-02-03
Sidansvarig: Jonas Björnfot