Mariebergsgården

Mariebergsgårdens äldre- och demensboende ligger i bostadsområdet Brandkärr, två kilometer från Nyköpings centrum. De närmaste omgivningarna präglas av liv och rörelse, bland annat finns en förskola som närmsta granne där gårdens aktiviteter är ett uppskattat blickfång för de boende. På nära håll finns också flera grönområden och hållplats för bussar in till centrum.

Mariebergsgårdens äldre- och demensboende

På Mariebergsgården ska du alltid bemötas med värdighet, lyhördhet och respekt. Du ska känna att du har inflytande och är delaktig i den vård och omsorg du får av oss. Vi tar hänsyn hur du är som person och vilka behov du har för att du ska få en meningsfull och bra vardag.

Kommunens största boende

Boendet är kommunens största med plats för totalt 129 boende där 77 är äldreboende och 52 är demensboende. Huset är byggt under 70-talet och har sex våningar. I huset finns även korttidsboende och växelvård. 

Livfull stämning

Stämningen på Mariebergsgården är öppen och livfull, mycket tack vare det stora och välkomnande entréplanet där reception och restaurang finns. Här möts boende, men även grannar i kvarteren som äter i restaurangen. Här finns sittgrupper och ett litet bibliotek. Både frisör och fotvård har lokal i huset.

I nära anslutning till lägenheterna finns gemensamma allrum och matsalar. Varje våning har en stor balkong. Lägenheterna är 32,8 kvadratmeter stora och består av ett rum, kaklat badrum med golvvärme och höj- och sänkbara handfat, ett pentry med kyl, diskho och uttag för kaffekokare. Alla lägenheter har två stora fönster på låg höjd som ger god utsikt även för den som sitter i rullstol. Till varje lägenhet hör ett källarförråd. Se bilder på en lägenhet.

I restaurangen, som drivs av ISS, lagas frukost, lunch och middag till de boende alla dagar i veckan. Maten äts i restaurangen, i den gemensamma matsalen på våningarna eller i lägenheten för den som föredrar det. Restaurangen har fullständiga rättigheter och är även öppen för allmänheten. Öppettiderna är: måndag-fredag klockan 11:30-14:00. På lunchen finns möjlighet att välja mellan två rätter. Mellanmål ordnas på varje våning.

Sinnenas trädgård, solrum och aktiviteter

Utanför entréplanet ligger en stor uteplats med utsikt mot en ”Sinnenas trädgård”. Det är en omsorgsfullt anlagd trädgård med porlande vatten och stämningsfulla rosenportaler. Trädgården har blivit en uppskattad plats för njutning men också för festligheter som grillkvällar och midsommarfester.

Mariebergsgården har ett brett utbud av aktiviteter. Här ordnas allt från tipspromenader till julmarknad men också mer vardagliga aktiviteter som bingo, frågesport och lättare gymnastik. Större sångstunder, musik och teaterevenemang ordnas regelbundet. Vi samarbetar med Väntjänsten som hjälper till på Träffpunkten. Väntjänsten erbjuder de boende bland annat promenader och samtalsstunder.

En gång i månaden ordnar kyrkan gudstjänst. Försäljning av blommor och kläder sker också regelbundet.

solrum med solstolar, bild på hav

På en av Mariebergsgårdens våningar finns även ett solrum. Det är ett upplevelserum där boende har möjlighet att ”resa” till olika destinationer. Lampor i taket ger 25-gradig värme och känsla av sol. Solrummet används av alla som bor på Mariebergsgården.

Personal dygnet runt

På boendet arbetar omvårdnadspersonal dygnet runt. Här finns fem sjuksköterskor, en på varje våning, på dagtid. På kvällar, nätter och helger arbetar joursjuksköterska. Läkare gör besök två gång i veckan. Sjukgymnast och arbetsterapeut arbetar i huset.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-11-13
Sidansvarig: Therese Wall