Filminspelning i Nyköping

Du som arbetar med film - här hittar du information om Nyköping som filminspelningsplats och hur du får snabb service från kommunen.

Nyköping ligger vid havet en timme söder om Stockholm, sju minuter med bil från Stockholm Skavsta flygplats som är Sveriges tredje största internationella flygplats. Nyköping ligger vid Sveriges största motorväg E4 och har bra tågförbindelser.

Filmer och tv-produktioner som gjorts här

Här har flera filminspelningar genomförts, exempelvis den tyska tv-serien Inga Lindström, filmen Puss av Johan Kling, Agnes Cecilia av Anders Grönros, flera tv-produktioner som exempelvis Melodifestivalen andra chansen och Stadskampen samt flera reklamfilmer. Inga Lindström-serien med tyska Bavaria film som produktionsbolag har spelats in här varje sommar sedan 2003.


Rådhuset på Stora Torget i Nyköping lånas ut till Bavaria Film för scener till tyska tv-serien Inga Lindström.

Filminspelningsplatser

Nyköping är en småstad vid havet med närhet till landsbygden, slott och herrgårdar. I staden finns exempelvis en teater från 1885, hamn med gamla trähus, slottsruin från 1100-talet och gamla industriområden. På landet finns många slott, herrgårdar, kyrkor, röda stugor och bondgårdar. Här finns havet nära, Nyköpingsån som flyter genom staden och många mindre sjöar runt omkring.

Filmarbetare och statister

I vår region finns ett nätverk med filmarbetare som kallas Filmnet Sörmland. Nätverket består av filmare, producenter, filmarbetare och filmbolag. De kan hjälpa dig att vara en resurs vid filminspelningar. Många nyköpingsbor har arbetat som statister till Inga Lindström-produktionen. De flesta gillar uppgiften och vet nu vad det handlar om.

Filmmiljöer

Många privatpersoner här i Nyköping har lånat ut sina hem, gårdar och miljöer till filminspelningar. Företag, handlare och kommunen har också lånat ut lokaler för inspelning och är positiva till det.

Service från kommunen

Du som funderar på att spela in film här ska ha lätt att få hjälp och stöd från kommunen. Därför har Nyköping en filmlots-funktion som hjälper dig med alla kontakter in i kommunen. Vi prioriterar snabba tillstånd och annan hjälp just till filminspelningar. Kontakta vår filmlots Erik Lindhe så hjälper han dig. 

Catering och hotell

Flera restauranger och caféer erbjuder catering. Det finns både små och stora hotell att välja på, de har också erfarenhet av filmbolag, filminspelningar och processen kring det. Läs mer om utbudet av hotell, restauranger och catering på Nyköpingsguiden. 

Biostaden med en av Sveriges största biodukar

Biostaden i Nyköping är en modern biograf som erbjuder en filmupplevelse i toppklass. Här finns en av Sveriges största biodukar, bästa digitala ljud och bekväma fåtöljer. Med extremt stora dukar i förhållande till salongernas storlek får du en oslagbar filmupplevelse. I biografens lokaler finns även café och restaurang. Dolby digital 5.1, digital filmvisning och möjlighet att visa 3d-film finns i samtliga fem biografsalonger.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-10-11
Sidansvarig: Erik Lindhe