Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Modellteatersamlingen

Harald Gripe var en skicklig modellteatersamlare. Han visste mycket om tecknare, litografer och utgivare. Hans modellteatersamling var en av de största i privat ägo.

År 1991 fick Nyköpings kommun samlingen i gåva. Villkoret var att kommunen inrättade ett modellteatermuseum. Gripes Modellteatermuseum, uppkallat efter Harald Gripe -invigdes 1997.

Hundratals teaterföreställlningar

Grunden till museet utgörs av Harald Gripes modellteatersamling. Den innehåller dels ark i originalskick, som ofta är handmålade, dels monterade scenbilder till hundratals teaterföreställningar. Till dessa hör figurer och häften med anvisningar. Repertoaren omfattar allt från sagor till äventyrsberättelser, deckare och operor. Och pjäserna utspelar sig i alla tänkbara miljöer: i skogar, spökgrottor och riddarsalar, på fartygsdäck, järnvägsstationer och slagfält.

Miniteatrar

Museet har också ett antal uppbyggda teaterhus med tillhörande dekorationer. Några teatrar är specialgjorda för turnébruk. De har tillhört skådespelarparet Björn Littorin och Eva Kårbo,som drev Kortedala modellteater.

Äldst i samlingen är ett tittskåp från 1700-talet. Därifrån kan utvecklingen följas, från de första, engelska modellteatrarna från 1800-talets början ända fram till våra dagar. Arkivet med dess modellteatersamling är öppet för forskning.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2013-04-05
Sidansvarig: Anders Magnusson