Starta och driva en förening

Här kan du läsa om hur du startar en förening. Du får även tips på vad som är bra att tänka på, hur du kommer med i föreninsgregistret och om din förening kan få bidrag.

Hur gör jag för att starta?

  • Bjud in de som är intresserade
  • Besluta om att bilda föreningen och anta ett föreningsnamn
  • Välj en styrelse
  • Anta stadgar
  • Besluta om en medlemsavgift
  • Ansök om organisationsnummer hos Skatteverket
  • Skaffa ett bankgirokonto
  • Ansök om medlemskap i en riksorganisation
  • Registrera föreningen hos kommunen direkt i Föreningsregistret FRI eller med hjälp av blanketten Föreningsuppgifter.

 

Tips inför starten

Så startar ni en förening innehåller information om vad man bör tänka på. Här finns även en ordlista med ord som används i föreningssammanhang. 

Skatteverket har bra information om vad man behöver tänka på när man startar en ideell förening. De har även information om vad föreningens stadgar bör innehålla. 

På MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) finns bra informationsfilmer och annat material om stadgar, årsmöte och mötesteknik.

Föreningen kan synas i föreningsregistret här på nykoping.se och får då bland annat utskick med information för föreningar från Nyköpings kommun.
Se mer information och hur du syns i föreningsregistret på sidan Administrera i Föreningsregistret FRI. 

Demokratihandboken finns 120 tips om hur man påverkar genom föreningar. Den ger små smarta tips om till exempel att skapa delaktighet, engagemang och att få in pengar till föreningen.

Bidrag och annat stöd

När ni startar en ny förening kan kommunen hjälpa till med de första kostnaderna, till exempel ett bankgirokonto. Startbidraget är 1.500 kr och ni måste ansöka om bidraget inom de första sex månaderna efter att föreningen är bildad. Föreningen måste ha minst 20 betalande medlemmar och uppfylla villkoren för bidrag.

När föreningen blir bidragsberättigad hyr ni lokal på Nyköpings Arenor till ett förmånligare pris. Extra billigt får ni om det är en barn- och ungdomsverksamhet.

Det finns ytterligare bidrag som du kan söka av kommunen, använd länken i rubriken.

  • Studieförbunden

Studieförbunden är Sveriges största mötesplats för bildning och kultur. Det finns tio olika studieförbund med olika profil och inriktning.

I en studiecirkel träffas man och lär sig gemensamt om det man vill veta mer om, den kan handla om nästan vad som helst som intresserar gruppen. Studiecirkelns pedagogiska utformning kan användas inom de flesta ämnen och gör att deltagarna känner delaktighet samtidigt som det är ett lärande. 

Länsbildningsförbundet samordnar alla studieförbund i länet. på deras webbplats finns kontaktuppgifter för studieförbund som är aktiva i Nyköping.

Sörmlandsidrotten är idrottens motsvarighet till studieförbunden. Sörmlandsidrotten hjälper och stödjer alla idrottsföreningar med utbildning, bildning, bidrag och föreningsutveckling. Istället för studiecirklar har man så kallade lärgrupper. Sörmlandsidrotten har ett lokalkontor i Nyköping.

Hör gärna av dig!

Om du behöver stöd eller råd i arbetet med din förening hör av dig till oss på Nyköpings Arenor. Vi hjälper dig med föreningsstöd, föreningsregistret och svarar på dina frågor. 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-08-27
Sidansvarig: Annika Malmström