Om Nyköping

Nyköping ligger vid kusten en timme söder om Stockholm. Närheten till Europas storstäder via Stockholm Skavsta flygplats, skärgården och det sörmländska kulturlandskapet gör Nyköping till en attraktiv boplats.

Nyköping med omnejd

I centrala Nyköping bor ungefär 35 000 personer och i hela kommunen cirka 55 000. Det finns 27 200 hushåll i kommunen, varav 10 000 är småhus och 15 000 lägenheter.

Småorterna runt Nyköping; Stigtomta, Nävekvarn, Jönåker, Tystberga, Stavsjö och Ålberga har var och en sin egen karaktär och sina fördelar. Se även länkarna om befolkningsutvecklingen.

Nyköping växer

Nyköping växer och vänder sig mot vattnet med nya bostadsområden. Följ utvecklingen på nykoping.se/motframtiden

Ökad inflyttning och flera invånare är ett uttalat politiskt mål och med inflyttarkampanjen boinykoping.nu ökar kännedomen om Nyköping i stockholmsregionen. 

Shopping

Längs en dryg löpkilometer på Storgatan ligger små designbutiker och klädaffärer vägg i vägg med större kedjor och mataffärer. Under sommaren lever hamnen upp med restauranger och hantverksbutiker längs kajen. Ett par större köpcentra ligger vid de södra och norra infarterna. Hitta allt att se och göra på nykopingsguiden.se

Sport och kultur

Nyköpings Arenor - Rosvalla - är en högklassig arena som erbjuder både ishallar, tennis, bowling och multihall för sport, mässor och konserter. Se hela utbudet på nykopingsarenor.se

Konsertsalen i Culturum har en fantastisk akustik. Stadsbiblioteket är också en uppskattad mötesplats, liksom Nyköpingshus där vi firar allt från skolavslutningar till Nationaldag. I november öppnar Sörmlands museum i hamnområdet, med verkstäder, utställningar och samlade minnen.

Sveriges längsta stadsmuseum hittar du utefter Nyköpingsån som ringlar sig genom centrala Nyköping. Nyköping är också känt för sitt rika förenings- och kulturliv. 

Nyköpings golfbana ligger fem minuter från stan och har 36 hål. Jönåkers golfbana erbjuder 18 hål. Skärgården lämpar sig särskilt väl för kajakpaddling. Nyköping har 100 mil Sörmlandsled, 50 mil ridled, 70 mil cykelleder och 63 golfhål. 

Kommunikationer

Det är lätt att komma till Nyköping och enkelt att resa vidare härifrån. Motorvägen sveper förbi alldeles utanför Nyköping, från Stockholm Skavsta flygplats tar du dig ut i Europa snabbt och bekvämt. Långfärdsbussar och tågen har en mängd avgångar varje dag. 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-10-15
Sidansvarig: Annika Hedberg