Jonathan Lindström fick Hertig Karls pris

Sveriges största historiepris – Hertig Karls pris – går 2013 till Jonathan Lindström som är arkeolog och vetenskapsförfattare. Priset delades ut under Hertig Karls marknad den 24 augusti.

Jonathan Lindström har skrivit ett stort antal kritikerrosade faktaböcker för både barn och vuxna. Han kombinerar naturvetenskap med humaniora och hans verk kännetecknas av en stor nyfikenhet och förmåga att förmedla kunskaper på ett begripligt sätt. Senast har han skrivit Medvetandets gåta: om hjärnan, själen och konsten att kila runt hörnet. Här ger han en kulturhistorisk översikt över människans föreställningar om själen och döden sedan stenåldern.

I sin motivering skriver Juryn bland annat:
Jonathan Lindström får Hertig Karls pris 2013 för sitt arbete med att förmedla kunskaper om Sveriges historia. Genom sina självständiga tolkningar och personliga framställningssätt introducerar också Jonathan Lindström läsarna i hur det förgångna kan analyseras och gör på så sätt den relativt svårtillgängliga vetenskapen arkeologi intressant för den som inte är specialist på området.

Hertig Karls pris är Sveriges största historiepris och delas ut av Sörmlands museum och Nyköpings kommun. Jonathan Lindström har tidigare tilldelats SAU:s (societas archaeologica Upsaliensis) vetenskapliga pris 2012, Carl von Linné-plaketten 2006 samt utsetts till Årets folkbildare 2007 av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Jonathan är sedan 2010 ledamot av Svenska barnboksakademin.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2013-08-26
Sidansvarig: Palaemona Mörner