Hertig Karls pris till Yvonne Hirdman

Det blir Yvonne Hirdman som i år får ta emot Sveriges största historiepris. Hon är välkänd historiker, forskare och författare. Priset delas ut i samband med Hertig Karls marknad i Nyköping lördagen den 28 augusti av Sörmlands museum och Nyköpings kommun.

Yvonne Hirdmans senaste bok heter ”Den röda grevinnan. En europeisk historia”. Boken handlar om Yvonnes mamma och sökandet efter mammans smått osannolika levnadsöde. Ett sökande som leder läsaren rakt in i mellankrigstidens historia med såväl Hitler som Stalin högst närvarande.

Prisutdelningen sker lördag 28 aug kl 11.30 på Stadshustrappan vid Stora Torget i Nyköping under festliga former med galaklädda människor ur Hertig Karls hov och med hertigen själv och hans nyblivna hustru närvarande. Hans rödklädda livdrabanter finns på plats liksom musiker och gycklare. Efter prisutdelningen tågar hertigen med sitt följe till Nyköpingshus och Hertig Karls marknad där man skriver 1592.

Yvonne Hirdman får priset för sin forskning och sina böcker som på olika sätt belyser modern historia, med tonvikt på kvinnohistoria, genushistoria och arbetslivshistoria. Hon har varit professor i kvinnohistoria vid Göteborgs universitet och professor i genushistoria vid Stockholms universitet. Nu är hon knuten till såväl Stockholms universitet som Södertörns högskola i Stockholm. Hon har skrivit ett femtontal böcker.

De två senaste i bokraden har varit biografier. ”Det tänkande hjärtat. Boken om Alva Myrdal” kom 2006 och tidigt i år 2010 kom ”Den röda grevinnan.

Hertig Karls pris är Sveriges största historiepris. Summan är 50 000 kronor och priset kan inte sökas. Man blir tilldelad priset och det är en oberoende kommitté bestående av fyra sakkunniga personer som väljer. Det delas ut till ”historiker eller annan som, utan att göra avkall på fackmässig korrekthet, lyckats föra ut historiska kunskaper och forskningsresultat i en vidare krets så att intresset för ämnet ökat”.

Hertig Karls pris instiftades 1994 av Nyköpings kommun. Från och med år 2003 delas priset ut gemensamt av Nyköpings kommun och Sörmlands museum.

Juryns motivering Hertig Karls pris 2010
Hertig Karls pris för år 2010 tilldelas Yvonne Hirdman, affilierad professor i historia vid Stockholms universitet och forskningsledare vid Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola.

Yvonne Hirdman är en av Sveriges främsta modernhistoriker, med en produktion som omfattar ett femtontal böcker om svensk arbetarrörörelse, kvinno- och genushistoria.

Under senare år har Hirdman förnyat sig som forskare och gett ut två kritikerrosade biografier som blivit försäljningsframgångar. Det tänkande hjärtat. Boken om Alva Myrdal, som kom ut 2006, kan ses som en sammanfattning av en lång karriär som genus- och socialhistoriker. I sin senaste bok, Den röda grevinnan. En europeisk historia (2010) väver Hirdman skickligt samman berättelsen om sin mamma med en skildring av europeisk 1900-talshistoria. Boken är på en och samma gång en redogörelse av hur släktforskning går till och en kommentar till biografigenren. Hirdman är även ansvarig för volym 7 i Norstedts uppmärksammade serie om Den nya svenska historien.

Priskommittén: docent Kirsti Niskanen (ordförande i Svenska Historiska Föreningen under 2009), överintendent Agneta Lundström, professor Lars Nilsson och professor em. Jarl Torbacke

Hertig Karls pris har tidigare gått till:
1994 Aleksander Loit
1995 Hans Villius och Olle Häger