Grannsamverkan skyddar mot brott

Att samverka med grannarna är ett effektivt sätt att minska brottsligheten, det skriver Brottsförebyggande rådet i en utredning. Här i Nyköping finns det just nu 1000 hushåll som är engagerade i 40 organiserade områden.

En organiserad grannsamverkan innebär att du och dina grannar håller koll på varandra och ert bostadsområde. Man lär känna varandra bättre och kan hjälpas åt när huset eller lägenheten står tom vid till exempel semesterresor. Bara det att lära känna varandra lite bättre ökar trygghetskänslan.

- Alla vi träffar i arbetet med grannsamverkan berättar just det, att den ökade kontakten med grannarna gör att bostadsområdet eller trappuppgången upplevs tryggare, säger Henrik Schenström, säkerhetssamordnare på Nyköpings kommun.

Och det fungerar faktiskt. Brottsförebyggande rådet, BRÅ rapporterar om att en organiserad och aktiv grannsamverkan minskar brottsligheten.

Starta Grannsamverkan du också

Det vanliga är att det är boende i villaområden som startar grannsamverkan. Nu arbetar polisen och Nyköpings kommun aktivt för att öka antalet boende i trappuppgångar i hyreshus.

Det här får du som grannsamverkare, förutom ett tryggare boende:

• rabatt på hemförsäkringen hos vissa försäkringsbolag
  • nyhetsbrev från polisen med uppdaterad lägesinformation och tips och råd för att öka säkerheten i bostadsområdet
  • skyltar att sätta upp i området som talar om att man har grannsamverkan
  • dekaler att sätta på brevlådan eller liknande

Det här gör du som grannsamverkare:

• för inventarieförteckning
  • märker stöldbergärlig egendom, märkpenna finns att låna hos polisen eller försäkringsbolagen
  • förvarar värdesaker på ett betryggande sätt
  • meddelar grannar om man åker bort under en längre tid

Kontaktombudet

Varje grannsamverkansområde har ett kontaktombud som ansvarar för medlemsregister, arrangerar ett informationsmöte och har kontakt med polisen och säkerhetssamordnarna vid kommunen

Är du intresserad av att starta grannsamverkan?

Kontakta Eva Johansson , säkerhetssamordnare, Nyköpings kommun, tfn: 0155 24 86 31 eller via epost: eva.johansson@nykoping.se

Du kan också kontakta Maria Ulvenhag, kommunpolis, tfn: 11414.

Uppdaterad: 2015-04-20
Sidansvarig: Johanna Haugness