Allt fler tyskar upptäcker Nyköping

Allt fler tyskar kommer till Nyköping för att resa i Inga Lindströms spår och uppleva den svenska naturen och skärgården.

Under perioden januari – augusti 2012 ökade antalet tyska gästnätter med 26 procent jämfört med året innan och är nu uppe i 8 332.

September blev också en rekordmånad när det gäller övernattande tyskar. Jämfört med förra året ökade antalet tyska gästnätter med 91 procent och det motsvarar totalt 1 578 gästnätter.

- Antalet tyska grupper har ökat stadigt sedan 2009, berättar Ute Rüegg, som i år guidat 650 tysktalande gäster i Nyköping. Guidningarna går i ”Inga Lindströms spår” men jag berättar också om den svenska historien och om hur svenskarna lever i dag.

Tyskarna vill främst uppleva den tysta svenska naturen och lugnet i skärgården exempelvis vid Stendörren. Små röda hus med vita knutar och älgar är tyskarna mycket intresserade av liksom hur svenskarna lever idag. Dagis, A-kassa, vårdsystem, skolutbildning, Systembolaget, Sverige på vintern, traditionella maträtter och fester är exempel på vad de tyska besökarna frågar mycket om.

De största nationaliteterna bland övernattande gäster i Nyköping kommer i storleksordning från Sverige, Tyskland, Italien, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna, Finland, Spanien och Norge. Svenskarna står för 80 procent av övernattningarna och övriga länder för 20 procent.

Nyköping har antagit utmaningen som turistnäringen i Sörmland och riket ställt upp. Nämligen att turismomsättningen ska fördubblas fram till år 2020. För Nyköpings del innebär det en ökning från 1,22 till 2,5 miljarder kronor. Besökarna spenderar mest på transporter, shopping, restaurang och logi.

Rapporten om de ekonomiska och sysselsättningsmässiga effekterna av turismen i Nyköpings kommun för 2012 blir klara i april 2013.

Statistiken om antalet gästnätter i Nyköping kommer från SCB och Tillväxtverket och har bearbetats av HUI Research.

För information om tyskarnas intresse av Nyköping kontakta kontakta turismutvecklare Berit Christoffersson, Nyköpings kommun, tfn 0155 – 24 81 82, 073 – 426 86 40.

Uppdaterad: 2012-11-08
Sidansvarig: Lars-Göran Bergman