Västerås inspirerar till centrumutveckling

När en arbetsgrupp inom Purple Flag-arbetet i Nyköping åkte till Västerås nyligen, fick de både kunskap och inspiration. Västerås blev Årets Purple Flag-stad 2017 och har gjort ett gediget arbete. Så har det också tagit dem tio år att nå målet.

Allt blir vackrare och tryggare med ljus, det är Västerås ett bra exempel på. Foto: Pia Nordlander

Utmärkelsen uppmärksammar den stad i Sverige som gjort störst insatser för att skapa tryggare och mer levande städer för besökare – även efter klockan 17. I Västerås har arbetet drivits konsekvent och uthålligt med bred uppslutning från affärsidkare, fastighetsägare, restauranger, kaféer, hotell, polis, vaktbolag, ideella organisationer och Västerås stad.

Hela centrum har ljussatts

Inom alla fem fokusområden; säkerhet, tillgänglighet, utbud, plats och policy, har Västerås förstärkt och breddat sin samverkan. Arbetet har omfattat hela dygnet, inte bara dagtid. De har bland annat gjort om en stadspark med ny belysning, skapat nya sittplatser och ökat ljussättningen i hela staden. Stadskärnan har blivit mycket mer attraktiv och lockar nu till många fler besök under dygnet hela året.

Kom hem med många idéer 

- Besöket i Västerås var mycket inspirerande, säger Carl-Åke Andersson, ordförande i Bygg-, och Tekniknämnden. I Nyköping är vi mitt upp i en process som vi hoppas ska leda till en Purple Flag-certifiering 2018. Nu har vi fått både idéer och verktyg som kan hjälpa oss utveckla en bättre kvällsupplevelse i Nyköpings stadskärna.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-04-26