Varje dag erbjuds två huvudmåltider i skolan

Nyköpings kommun arbetar aktivt med ett hållbart och klimatsmart måltidsarbete. En del av det arbetet handlar om att minska matsvinnet inom kommunens verksamheter och nu justeras antalet maträtter som erbjuds till lunch.  

När flera rätter erbjuds på menyn har det visat sig att matsvinnet ökar. I linje med kommunens hållbara och klimatsmarta måltidsarbete erbjuds från och med 1 januari 2018 två huvudmåltider - en kött/fiskrätt och en vegetarisk som innehåller mejeriprodukter och ägg. Onsdagar är sedan 2014 en vegetarisk dag då två vegetariska rätter erbjuds.  

- När det är en fläskrätt till lunch har vi tidigare erbjudit en motsvarande maträtt med annat kött, till exempel nöt- eller kalkon - och det är den maträtten som nu ersätts med det vegetariska alternativet, säger Camilla Larsson, måltidskonsulent Nyköpings kommun. Det rör sig om cirka 10 luncher per termin. 

Beslutet togs i Kommunstyrelsen under 2016 och arbetet har skett stegvis sedan dess. 

Frukost och mellanmål på fritids och förskola kommer fortfarande att ha kvar annat köttalternativ när fläsk serveras som pålägg. 

Specialkost av medicinska skäl kommer fortfarande att erbjudas och ansökan görs på särskild blankett. Vid beställning av fläskfri kost erbjuds det vegetariska alternativet. Vegetarisk och fläskfri kost beställs på denna blankett.  

Här kan du läsa mer om skolmaten i Nyköpings kommun.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-01-12
Sidansvarig: Annika Broman