Rekordmånga UF-företag i Nyköpings skolor

Aldrig tidigare har så många gymnasieelever i Nyköping startat företag inom Ung Företagsamhet som 2017! Ökningen var 68 procent, högst av alla kommuner i länet. Senast ut är gymnasiet på Skavsta med 38 elever!

Bilden visar UF-företaget Aquavit som deltog i Näringslivsdagen på Sunlight i höstas.

Ung Företagsamhet går som tåget i Nyköping. Både i den kommunala gymnasieskolan och i friskolorna. Nyköpings Enskilda och Nyköpings Strand är mycket aktiva inom UF och har i flera år toppat med flest antal UF-elever.

Skavstas rektor brinner för UF

Nyast på banan är Nyköpings gymnasium Skavsta som startade UF-företag i höstas efter ett antal års pausande. Där driver nu 38 elever på Fordons- och transportprogrammet totalt tolv företag. Skolan har lite kaxigt, satt som mål att delta i sin första regionala UF-mässa i mars.

Annika Oldberg, Skavstas rektor, brinner för UF och har jobbat med dem tidigare i Sörmland. Hon är verksam inom styrelsevärlden och har själv företagare i släkten.

Skapar affärsplaner i klassrummet

- Det betyder väldigt mycket för eleverna att få lära sig hur man driver företag. Våra duktiga lärare tar också med sig företagstänket in i undervisningen och lär eleverna skriva affärsplaner, offerter och att pitcha. Elever som fått UF:s utbildning brukar bli populära hos arbetsgivare så jag tycker företagsperspektivet är viktigt.

Många elever på Fordons- och transportprogrammet startar dessutom egna företag några år efter sin utbildning, så det finns en nära koppling. Det kan vara biltvättar, verkstäder och åkerier.

Allt fler skolor vill starta

Elin Karlsson, projektledare för gymnasium och grundskola på UF Södermanland är glad över det stora intresset för Ung Företagsamhet.

- Allt pekar på att intresset kommer att bli ännu större i Nyköpings skolor. Dels att det kommer att öka på de skolor som redan är igång men vi tror också att några nya kommer att starta. Något som också påverkas av att vi fått igång ett väldigt bra samarbete med skolledningarna på olika skolor.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-01-24