Tio års utveckling – Trifilon är redo för marknaden

Det började 2006-2007 då tre unga entreprenörer hade ett gemensamt och brinnande intresse för miljö, hållbarhet och lättviktiga material. Ett forskningsprojekt ihop med Linköpings universitet blev ett uthålligt innovationsarbete som resulterade i ett nytt material på världsmarknaden. Nu – 2018 – är fiberkompositen Trifilon BioLite, färdig att produceras kommersiellt i Nyköping.

Martin Lidstrand, vd för Trifilon, har väntat i tio år på ögonblicket då produkten ska ut på marknaden. Nu är det dags. Bild: Trifilon.

- Vi har fått en väldigt positiv respons från marknaden och produkten är efterfrågad. Det finns många företag som vill använda lätta, hållbara och återvinningsbara plastmaterial. Köparna finns exempelvis inom hemelektronik, fordons- och möbelbranscher, säger Martin Lidstrand, VD på Trifilon i Nyköping.

Nytt unikt miljömaterial

Det som gör företaget så intressant är dels att forskningen och idén lett till en innovation. Dels att företaget skapat ett nytt material baserat på hampafibrer och halm med unika egenskaper. Materialet är mycket lättare än många plastprodukter och det är också återvinnings- och förbränningsbart. Den totala miljöbelastning blir avsevärt mindre än med andra jämförbara plastmaterial. Biofiberdelen i kompositen är till och med koldioxidnegativ, vilket kunderna gillar.

Designmässigt har materialet väckt intresse inte bara inom den miljömedvetna fordonsindustrin, även inrednings- och modeindustrin har fått upp ögonen. Det svenska företaget EPIC som designar resväskor använder det. Dessutom med synliga fibrer vilket många gillar.

Expansion ställer nya krav

- Resan från forskning till att ta en innovation till produktion, har varit lång och lärorik. Företaget har haft innovationsstöd och villigt riskkapital, säger Martin Lidstrand. Nu är vi igenom vår mest riskabla fas och ska börja göra affärer. Det ställer nya krav. Vi rustar oss efter det och ökar produktionen tiofalt i befintliga lokaler tidigare än vi planerat för behoven är stora och nyrekryteringar pågår. Emissionen förra året gav företaget ett nytt kapitaltillskott. Dessutom har företaget rekryterat styrelseledamöter med gedigen bakgrund från plastindustrin.

Helt nyligen nominerade Världsnaturfonden Trifilon ett av tolv nordiska företag för priset Climate Solver 2018. Alla nominerade företag har skapat hållbara miljövänliga innovationer.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-04-26