Snart vill UF-eleverna starta företag

Glädjen är stor på NyföretagarCentrum i Nyköping. Antalet personer som vill starta företag har aldrig varit större och snart väntar sannolikt en ström av nya, unga människor. När antalet UF-företag varit stort brukar det avspegla sig i ökat antal nyföretag.

Landets nyföretagande som helhet minskade med en procent medan Nyköping ökade med 3,2 procent. Det betyder 360 nya företag under 2017, den högsta uppmätta siffran genom åren för Nyköping. Sörmland är ett av de län i Sverige som haft störst ökning av nyföretagandet, totalt för länets kommuner är siffran 7,3 proc vilket betyder 1 656 nya företag i jämförelse med 2016.

UF i skolan ger fler nyföretag

- Nyföretagandet i Nyköping är stabilt, ligger högt och är ökande. Vi ser också att medelåldern för dem som startar sjunker något, säger Birgit Båvner, verksamhetsansvarig för NyföretagarCentrum Östra Sörmland.

De ungdomar som startar UF-företagande eller har deltagit i Ung Entreprenör påverkar allt fler ungdomar att starta företag i skarpt läge.

- Eftersom UF-företagandet är så rekordartat stort och tycks öka, så kan vi också dra slutsatsen att det kommer att spilla av sig i form av att allt fler unga startar nya företag. Även de nyanlända är en grupp som i allt större utsträckning startar nya företag.

Aktiebolag är fortfarande den mest populära företagsformen och ökade med 18 proc under 2017. En siffra som ökade med 129 procent fördelat på den senaste tioårsperioden.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-01-24