Rosvallas nya kylmaskin värmer upp A-planen vintertid

I somras installerades en ny kylmaskin i Rosvalla. Det är en klimatsmart maskin med bättre värmeåtervinning jämfört med föregångaren.

Kylmaskinen används till att göra is på ispisterna, inne i ishallarna.

Den nya kylmaskinen

– Tidigare har vi hyrt in kylmaskiner av Vattenfall, med tillkommande höga månads- och årsavgifter. Dessutom pågår en utfasning av miljöskadliga köldmedier. I Vattenfalls maskin fanns dessa köldmedier, och de ska fasas ut i hela Sverige fram till 2020. Vi har därför länge tittat på möjligheten att investera i en ny, berättar Jörgen Fredriksson som är förvaltare i Nyköpings kommun.

I oktober 2017 beviljade Kommunstyrelsen fem miljoner kronor till att investera i en ny miljövänlig kylmaskin.

Den nya maskinen har många bra funktioner. Man kan kyla enbart en av hallarna, om behov finns. Det gick inte tidigare. Dessutom är den mer effektiv och kyler fortare.

– Vi kan bygga is mycket snabbare med den nya maskinen. Det innebär att man kan ställa om fortare och bygga is på tre dagar. Tidigare har det tagit en vecka, säger Jörgen.

Spillvärmen som skapas återvinns i första hand till Rosvallas värmesystem. Den kan också användas till att värma upp konstgräsplan A, vintertid.

- Vi kommer spara ca 1,3 miljoner kronor per år, jämfört med att hyra kylmaskin för att få värme och kyla, säger Jörgen.

Det är en ständig hög beläggning på ishallarna. Kylmaskinen står inne i gamla ishallens undercentral och den går året om, dygnet runt. Utöver några veckor sommartid då man kör service på ispisterna.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-09-07
Sidansvarig: Malin Brunelius