Om krisen kommer – så klarar du dig

En vevradio och kontanter låter kanske gammaldags. Men det är det som kan få dig att klara en samhällskris. Nästa vecka får alla hushåll broschyren "Om krisen eller kriget kommer" i brevlådan.

Broschyren Om krisen eller kriget kommerRegeringen vill höja kunskapen hos befolkningen om bland annat hemberedskap. Broschyren tar upp hur du kan förbereda dig för att klara en krissituation såväl i fredstid som vid krigsfara och ytterst krig.

 

Foto: Thomas Henrikson, MSB

- Sedan 1940-talet har staten informerat om krisberedskap genom broschyrer eller sidor i telefonkatalogen. Sedan telefonkatalogen försvann har inte någon samlad information getts ut förrän nu. Vi lever i en förändrad värld med nya hot som till exempel cyberattacker, terrorhot och ett försämrat säkerhetspolitiskt läge, vilket gör att riskmedvetenheten behöver öka i samhället, säger Michael Gibson, säkerhetssamordnare.

Kontaktcentrum svarar på frågor

Innehållet i broschyren kan väcka frågor och en del oro även om Sverige är ett tryggare land än många andra länder. Därför öppnar MSB (Myndigheten av samhällsskydd och beredskap) ett kontaktcentrum mellan 21 maj och 29 juni.

Du kan ställa din fråga via chatt på www.dinsäkerhet.se, sociala medier eller e-post kontaktcentrum@msb.se. Det går också att ringa på tfn 0771-25 22 00. Öppet måndag-fredag.

Hur förberedd är du?

Om det blir ett långvarigt strömavbrott eller någon störning eller kris i samhället så måste du själv vara beredd på att ordna vatten, värme och något att äta. Upp emot en vecka ska du kunna klara dig själv. Hjälpen från samhället kommer först att gå till dem som bäst behöver den, så de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag.
- Eftersom vi inte kan veta exakt vad som kommer att hända så gäller det att vi är ordentligt förberedda som kommun men även i så många hushåll som möjligt, säger Michael Gibson.

Några smarta tips

  • Fyll pet-flaskor med vatten och ha i frysen (men fyll inte ända upp).
  • Köp en vevradio eller en radio som går på solceller.
  • Ha lite kontanter hemma, vid strömavbrott fungerar inte betalkorten.
  • Skriv ner viktiga telefonnummer på papper.

Fler tips får du på sidan Din krisberedskap.

Gratis föreläsning om krisberedskap

I samband med den nationella krisberedskapsveckan som pågår 28 maj -3 juni bjuder Nyköpings kommun in till en gratis föreläsning om krisberedskap med Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert.

Tid: 28 maj kl. 18.30-20.00. Insläpp från 18.00.
Plats: Nyköpings teater

Antalet platser är begränsat. Välkommen!

Testa dina kunskaper!

Svara på försvarsutbildarnas 10 snabba frågor och testa om du har koll på din krisberedskap!

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-05-22
Sidansvarig: Helena Vesterlund