Nyköping klättrar kraftigt på nyföretagarrankingen

Nyköping klättrar rejält från plats 53 i Sverige till plats 40 i årets Nyföretagarbarometer. Statistiken kommer från NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket och mäter nyföretagarutvecklingen i landets 290 kommuner. Resultatet visar en kraftfull och stabil uppgång i Nyköpings kommun.

I slutet av 2017 hade antalet nya företag genom NyföretagarCentrums arbete ökat med 360. Bakom resultatet ligger bland annat satsningar på rådgivning, mentorskap, utbildningar och riktade kurser till nyanlända.

Det betyder 6,5 startade företag per tusen invånare, vilket för Nyköping innebär att kommunen nästan är i nivå med Trosa som alltid toppat i Östra Sörmland.

Totalt registrerades 68 113 nya företag på Bolagsverket under året. Aktiebolag är den mest populära företagsformen även om antalet minskade med 2,4 procent under 2017.

- Att svart på vitt få bekräftat att vi ligger bland landets 40 bästa kommuner vad gäller Nyföretagande är mycket glädjande och bådar gott för framtiden, säger Maria Karlsson Näringslivschef i Nyköping. Nyköping är idag en plats med stark entreprenörsanda, vilket också kan exemplifieras med att 7 av länets 23 Gasellföretag 2017 finns i Nyköping.

Sexton nya kommuner har klättrat på Nyföretagarbarometerns 100- topp-lista. Flera av dem är riktigt små kommuner. Även grannkommunen Oxelösund har gjort ett krafttag och klättrat 74 platser. Trosa ligger på plats 33, Nyköping på plats 40 och Gnesta på plats 138. Totalt i Sverige minskade nyföretagandet med 1 procent. 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-03-22