Nu koras årets Minimeringsmästare

Söndagen den 23 september avgörs tävlingen Minimeringsmästarna*. Nyköpings kommun och samarbetspartners bjuder in till en inspirerande avslutningsceremoni med föreläsning av Martin Emtenäs.

Under ett års tid har familjer i Nyköping och Trosa kämpat för att minska sitt avfall till hälften. Hur har det gått? Hur har de gjort? Och vem tar hem vinsten? Landshövding Liselott Hagberg inleder träffen.

Hållbar konsumtion, kemikalier, ägodelning och matsvinn; under året som gått har deltagarna i projektet Minimeringsmästarna fått en verktygslåda för att minska sin miljöpåverkan. På avslutningsträffen koras vinnaren i tävlingen och vi får en snabb resumé av projektet för att sedan blicka framåt. Förutom att minska sitt avfall så mycket som möjligt, så har deltagarna fått olika utmaningar, såsom att sy om plagg som inte längre används och att laga mat på det som blivit över i kylskåpet.

- Det ska bli spännande att se hur väl deltagarna har lyckats minska sitt avfall. Det har varit ett stort engagemang under året och vi behöver alla bli medvetna om vår miljöpåverkan, säger Jonas Andersson, renhållningschef i Nyköpings kommun.

Utslaget på hela befolkningen gav varje svensk upphov till 473 kg hushållsavfall under 2017. Det är en ökning från 2016 med 5 kg. Mycket av skräpet skulle kunna gå till återvinning eller inte behöva uppstå överhuvudtaget.

Välkommen till Nyköpings Teater, söndagen den 23 september kl 15.00 - 17.00

Eventet är gratis.

15.00 Inledning Liselott Hagberg

ca 15.25 Martin Emtenäs zoomar ut och ger oss perspektiv. Om människans roll och varför det är viktigt att vi agerar.

ca 15.35 Prisutdelning

I mitten av programmet blir det paus, då bjuds det på kaffe, räddat fikabröd och möjlighet att prata med deltagarna i projektet. Utställning i foajén med inspiration från året som gått, tips och trix samt klädbyte. Barnen får chans att återbrukspyssla under hela tiden.

För mer information: 

Karin Sundby, projektledare för Minimeringsmästarna Sörmland.
Tel: 076-94 70 288.
Jonas Andersson, Renhållningschef i Nyköpings kommun.
Tel: 0155-24 81 70

 

*Om Minimeringsmästarna
Minimeringsmästarna är en tävling där deltagare under ett års tid försöker att minska sina avfallsmängder. Under året träffas deltagarna från Nyköping och Trosa på tematräffar, där varje tema sätter agendan för de utmaningar som deltagarna ska genomföra. Projektet går att följa på minimeringsmastarna.se och även allmänheten bjuds in till träffarna. Minimeringsmästarna arrangeras av Länsstyrelsen, Nyköpings kommun, Trosa kommun och Nyköpingshem. Läs mer på minimeringsmastarna.se.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-09-20