Nu inviger vi nya avloppsreningsverket i Stavsjö

Det nya avloppsreningsverket i Stavsjö är nu klart. Ombyggnationen gör att utsläppen till närbelägna sjöar blir mindre och risken för dåligt lukt minskar.

Avloppsreningsverket i Stavsjö har nu en bättre reningsgrad så att utsläppen till närbelägna sjöar och vattendrag minskar. Risken för dålig lukt minskar också tack vare en ny ventilation- och filteranläggning. 

- Det blir en stor förbättring för miljön när vi kan minska de så kallade närsalterna med upp till 50 procent. Vi måste värna om vår känsliga kustmiljö, säger Nicklas Franzén (V), kommunalråd i Nyköpings kommun.

Processen för rening har byggts om helt i det nya verket. Totalt kommer syreförbrukande ämnen att minska med cirka 30 procent och fosfor med cirka 40 procent. En helt ny kväverening är också byggd. Det så kallade kompostfiltret är en ny del som kommer att minska lukten från verket.

Det gamla reningsverket var byggt på 70-talet och senast upprustad på 90-talet. Ombyggnationen av Stavsjö är en del i en större plan för underhåll och renovering av avloppsreningsverken i Nyköpings kommun. De kustnära områdena är extra viktiga för vattenmiljön i den känsliga Östersjön.

- Det är viktigt att tänka på vad vi spola ner i toaletten och avloppet. Det är många saker vi inte kan rena bort. Bara kiss, bajs och toalettpapper ska spolas ner, påminner Anders Jäger, driftchef på Tekniska divisionen i Nyköpings kommun.

Invigning i Stavjsö på tisdag kväll

En liten invigning av avloppsreningsverket sker i kväll tisdag 26 juni klockan 17.30. Avloppsreningsverket ligger på Winterrosvägen vid Tintomaras väg. På plats är kommunlaråd Nicklas Franzén (V) och Carl-Åke Andersson (S) Bygg- och tekniknämndens ordförande. Driftchef Anders Jäger ger information och visar runt i verket.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-06-26