Kostchef börjar i augusti

Nu tas de första stegen i arbetet mot egenlagad mat i kommunala skolor, förskolor och äldreboenden. Nya kostchefen Marianne Backrud-Hagberg börjar i mitten av augusti. Under hösten kommer hon att inleda arbetet med att forma den nya kostorganisationen.

Våren 2016 beslutade kommunstyrelsen (KS) att måltider inom skolan och äldreomsorgen på sikt ska drivas i kommunal regi, istället för av entreprenörer som idag.

- Maten har stor betydelse för vår verksamhet. Det blir lättare att ställa krav och följa upp med måltidsproduktion i egen regi. Vi ser fram emot fortsatt utveckling av den offentliga maten och förhoppningsvis fler lokala produkter i nästa livsmedelsupphandling, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström.

ISS lagar idag maten inom äldreomsorgen och Sodexo inom skola och förskola. Redan nu är en del av måltidsproduktionen kommunal; 19 förskolor och en skola (Ålberga) har måltidsproduktion med egen personal.

Förändringen kommer att ta flera år

Nya kostchefen Marianne Backrud-Hagberg börjar i mitten av augusti. Hennes chef blir kommundirektören och hon kommer att ha sitt kontor i Stadshuset. Under hösten kommer hon att inleda arbetet med att forma den nya kostorganisationen.

Det är många delar i den här förändringen och den kommer att ta tid. Inom skolan löper avtalet med Sodexo till 2020, det blir kommunal mat först efter det. Maten inom äldreomsorgen kommer att bli kommunal innan dess men det är inte klart exakt när.

På kommunstyrelsen (KS) 7 maj beslutades att avsätta medel till renovering eller utbyte av maskiner och utrustning i köken inom förskolor och skolor. Det kommer att ske successivt under en tvåårsperiod och är en upprustning som behöver göras oberoende av vem som driver måltidsproduktionen. En inventering av behoven för köken inom äldreomsorgen ska också göras.

 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-05-29
Sidansvarig: Anna Malm