Kampanj vill hjälpa änderna att sluta röka

”Änderna vill sluta röka, fimpa i askkoppen” – det är budskapet i en ny kampanj som syns ute i centrala Nyköping. Syftet är att få fler att fimpa rätt, nämligen i en askkopp. I dag är två tredjedelar av allt skräp på gatorna i centrala Nyköping fimpar. Och fimparna tar inte bara långt tid att bryta ned, de är också giftiga. 

Cigarettfiltret är gjort av ett slags plast där en del av tobakens farliga ämnen fastnar vid rökning. Dessa ämnen är farliga för naturen, de innehåller bland annat kadmium. Det tar mellan ett och fem år för en slängd cigarettfimp att sönderdelas till mikroplast. Plastämnet cellulosaacetat som finns i fimpens filter sönderdelas till mikroplast som i sin tur kan ta 100 år innan den försvinner, om den ens gör det.

Helena Göransson är driftchef på Tekniska divisionen och hon hoppas att kampanjen ska bli en ögonöppnare för de som slänger fimpar direkt på marken. 

– Kunskapen om att fimpar är giftiga tror jag inte alla har. Precis som med snus är det vanligt att fimpar hamnar i dagvattenbrunnarna och på så sätt transporteras ut i vattendrag och sjöar. På sikt är det förödande för djur och natur.  När man exemplifierar med änderna och att de faktiskt får i sig fimparna så hoppas jag att fler väljer askkoppen, säger Helena.    

Änderna vill sluta röka, kampanjmaterial

Idén bakom kampanjen kommer från Göteborgs stad, som har kört samma koncept fast med duvor i fokus. 

– Vi har inte så mycket duvor i Nyköping. Gräsänder däremot är ett vanligt inslag i stadsmiljön, så det fick bli änder helt enkelt, änder som vill sluta röka, säger Camilla Hjalmarsson, miljöingenjör i kommunen och projektledare för kampanjen. 

Kampanjen är ett samarbete mellan Nyköpings kommun och Sörmlands landsting. Skyltar med budskapet ”Änderna vill sluta röka, vänligen fimpa i askkoppen” syns lite varstans runt om i stan i anslutning till askkoppar. 

Camilla Hjalmarsson berättar att Göteborgs stads kampanj gav ett bra resultat. En betydligt högre andel fimpar hamnade rätt i närheten av skyltarna, jämfört med andra platser. Förbättringen var hela 70 procent.

– Nu hoppas vi att fler Nyköpingsbor av ren medkänsla med änderna börjar fimpa rätt, säger hon. 

Fakta: 

Kampanjen pågår under sommarmånaderna.  Restauranger och caféer får gärna använda sig av materialet. Klicka här för att ladda ned affischerna! Finns även som stående, mindre format. 

Vill du ha hjälp att sluta röka? Här kan du få hjälp:

  • Vårdcentralen
  • Sluta- röka-linjen, ring 020- 84 00 00
  • Apparna Fimpaaa! och Rökfri
  • 1177.se

Kontaktpersoner: 

För frågor om kampanjen, kontakta Camilla Hjalmarsson via 0155-24 80 00. 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-06-01
Sidansvarig: Malin Brunelius