Hobbyodlare från Sörmland vann Matverk 2018! | Nyköpings kommun Nyköpings kommun

Hobbyodlare från Sörmland vann Matverk 2018!

Nu har det hänt - igen! Sörmland tog hem den prestigefyllda tävlingen Matverk 2018 på Gastronomiskt forum som nyligen avslutades i Nyköping efter två dagars konfererande. Temat var utveckling och hållbarhet.

Sörmlandsgänget från Eskilstuna med Viktor Sund, Daniel Lindström och Rebecca Adolfsson tog hem Mathias Dahlgrens prestigefyllda första prisi tävlingen Matverk 2018. Foto: Ingmarie Wass

Fermenterad soda på rödbeta och nässla från Sörmland. Foto: Patrik Arneke

Vinnare blev Daniel Lindström från Eskilstuna, en "dark horse" i mat-Sverige. Med sin fermenterade soda gjord på rödbetor och nässlor från sitt eget grönsaksland tog han hem "Mathias Dahlgrens pris Rätt i tiden". 

- Jag är lite chockad, har aldrig deltagit i Gastronomiskt forum förut och är bara en kille som gillar att experimentera hemma med örter, viltplockat och ekologiska grönsaker. Jag är ingen kock och har aldrig varit på något sådant här gastronomiskt evenemang. Däremot har jag jobbat på café tidigare med vegansk inriktning.

Byter arbetslöshet mot produktion

Daniel är för tillfället arbetslös men inser att han kommer att få rätt mycket arbete framöver med att få ut sin fermenterade soda i produktion. Den ska i första hand säljas till restauranger.

- Att fermentera är egentligen en gammal konserveringsmetod och att fermentera drycker har gjorts länge i Ryssland och Ukraina. Den här metoden är en mix av deras processer. Resultatet har blivit en fräsch, söt, kolsyrad ekologisk måltidsdryck. Mindre söt än läsk och ett bra alternativ till alkoholfri öl.

Sörmland har innovationsförmåga

- Fantastiskt roligt och överraskande att Sörmland återigen tog hem priset, säger näringslivschef Maria Karlsson. Det visar verkligen vilken innovationsförmåga som finns här.

Daniel delar priset med Viktor Sund och Rebecca Adolfsson som ägde caféet Daniel arbetade på men som därefter sålts.

Nyköpings kommun och Länsstyrelsen Södermanland stod som värdar för evenemanget.

Juryns motivering:

"Människor vill gå ut ofta, äta och dricka rejält gott, men ändå må riktigt bra dagen efter kalaset. Mathias Dahlgrens utmärkelse "rätt i tiden" tilldelas en produkt som lyckas förena gott & sunt utan att bli det minsta tråkig. Istället upplevs produkten som ett smakligt alternativ, här och nu, och alltså helt rätt i tiden: Fermenterad soda från Södermanland."

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-04-12