Härbärge ska öppna i Stadsmissionens regi

Antalet hemlösa i Nyköpings kommun ökar. Ett härbärge behövs för att människor som inte är inskrivna hos socialtjänsten ska kunna få sova inomhus. Stadsmissionen som har lång erfarenhet av att driva härbärgen skriver nu en avsiktsförklaring tillsammans med Nyköpings kommun. Fler aktörer är välkomna att delta i samverkan.

Antalet hemlösa i Nyköpings kommun har ökat under de senaste tre åren till följd av bostadsbristen. Kommunens senaste kartläggning som gjordes i mars 2018 visade att 13 personer sovit utomhus eller i offentliga utrymmen minst en natt under mätperioden.

Målsättning att öppna så snart som möjligt

Nya bostäder byggs och socialtjänsten har flera nya boende- och stödinsatser för sina målgrupper. Det handlar då om grupper som har kontakt med socialtjänsten. Personer utan bostad som inte är inskrivna hos socialtjänsten har idag inte möjlighet att få tak över huvudet. Nyköpings kommun och Stadsmissionen skriver därför en gemensam avsiktsförklaring med målet att ett härbärge ska öppna så snart som möjligt.

- Stadsmissionen har lång erfarenhet av att driva härbärgen och andra verksamheter för socialt utsatta personer. De har ett beprövat koncept och kan bedriva en professionell verksamhet. Vi välkomnar även fler aktörer att vara med i samverkan kring detta, säger Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande.

Stadsmissionen ska driva härbärget med ekonomiskt stöd från kommunen

Stadsmissionen kommer att driva härbärget och kommunen står för en del av kostnaden.

- Så snart avtal och finansiering är klart kommer vi att starta förberedelserna för att driva ett härbärge i Nyköping. Vi kommer då att söka efter lämpliga lokaler och börja rekrytera personal. Vi ser att vi som Stadsmission behövs och kan göra skillnad i Nyköping, säger Tomas Lindroos, direktor för Eskilstuna Stadsmission.

När kommunen tidigare haft ett härbärge i egen regi har få personer sökt sig dit. En förklaring är att verksamheten varit mer ett första steg in i missbruksvården än ett härbärge. Fördelen med att en ideell aktör driver härbärget är att de kan etablera kontakt med personer i ett tidigare skede och rikta sig till en bredare målgrupp.

Kontakt för frågor:


Urban Granström
Kommunstyrelsens ordförande
Nyköpings kommun
Tfn 0155- 24 83 50

Tomas Lindroos
Direktor
Eskilstuna Stadsmission
Tfn 073-773 57 75

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-10-10
Sidansvarig: Anna Malm