Gymnasiesärskolan får två nya program

Från och med hösten 2019 kommer gymnasiesärskolan på Nyköpings gymnasium erbjuda två nya gymnasieprogram, Administration, handel och varuhantering och Hälsa, vård och omsorg. I februari när gymnasievalet görs så finns de nya programmen med på gymnasiewebben. 

- Vi fick en uppmaning från Skolinspektionen att sökande till Nyköpings gymnasiesärskola bör ha ett större utbud att välja från, berättar Gunilla Andersson, ordförande i UAIN. De två nya programmen ger eleverna fler valmöjligheter och en större chans till arbete efter avslutade studier. 

Programutbudet på gymnasiesärskolan utökas nu från två nationella yrkesprogram till tre. Programmen Administration, handel och varuhantering och Hälsa, vård och omsorg finns i dagsläget inte i Nyköpings kommuns upptagningsområde. 

- En uppstart av ytterligare två yrkesprogram betyder att den enskilda eleven ges större möjligheter att välja en utbildning hos oss som matchar elevens eget intresse, säger Lena O´Connor, enhetschef Gymnasiesärskolan. Att utöka elevens valmöjligheter tycker vi är jättebra. Det kommer att ge våra elever större möjlighet att få arbete inom den bransch de har sin utbildning och därmed ökad chans till ett självständigt liv efter avslutade studier. 

Ansökning till gymnasiesärskolans nationella program sker precis som tidigare, via gymnasiewebben. Det nationella programmet Samhälle, natur och språk (SNS) fasas ut på grund av lågt intresse och önskemål om mer yrkesinriktad utgång. Inget nytt intag sker vid höstterminen 2019. 

Mer information om de nya programmen

Administration handel och varuhantering

Programmet för administration, handel och varuhantering är ett yrkesinriktat program. Efter avslutat program ska eleverna ha kunskaper för arbete med administration, handel och varuhantering. 

Här kan du läsa mer om programmålen för Administration, handel och varuhantering. 

Hälsa vård och omsorg

Programmet för hälsa, vård och omsorg är ett yrkesinriktat program. Efter avslutat program ska eleverna ha kunskaper för arbete till exempel inom fritids och friskvårdssektorn, äldreomsorg och förskola.

Du kan läsa mer om programmålen för Hälsa, vård och omsorg på denna webbsida.  

Nyköpings gymnasiesärskola kan nu erbjuda elever individuella program samt tre nationella program: 

  • Fastighet, anläggning och byggnation, även kallat FAB
  • Administration, handel och varuhantering, kallat AHV
  • Hälsa, vård och omsorg, kallat HVO
Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-10-12
Sidansvarig: Annika Broman