Fokus på Skavsta när Ygeman besökte Nyköping

Med 130 platser uppdukade slog näringslivsenhetens företagslunch besöksrekord på onsdagen.

Tema för programmet var Skavstas utveckling, där kommunens tjänstemän gav en uppdaterad bild över hur framtiden för flygplatsområdet ser ut.

Planerad byggstart av Ostlänken mellan 2020 och 2022 beräknas ge trafikstart 2033. Eller tidigare, hoppas Christian Udin, Ostlänkenansvarig i Nyköpings kommun. Han poängterade att det alltid varit bestämt att Skavsta ska få en egen station på själva Ostlänken, men läget var tidigare oklart. Nu finns beslut på att den ska ligga på samma bibana som Nyköpings resecentrum, men med möjlighet att ha plattformar även på huvudbanan, något kommunen kommer att arbeta för.

Skavstas verksamhetsområde på 100 hektar mark planeras att innehålla både besöksverksamhet, kontor och service. Läs på stockholmskavstautveckling.se för att se mer detaljerade planer. Se även powerpoint-presentationen över Skavstas utveckling här. 

Näringslivschefen Maria Karlsson berättade att det finns planer på att utveckla stationsområdet kring Flemingsberg i Huddinge som bostads- och affärsområde, vilket kan gynna Skavsta som trafiklänk.

Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) fick en pratstund på scen med socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman. Han ansåg att Sverige hittills varit för dåligt på att planera för gemensam utveckling av olika trafikslag och att Skavsta är en utmärkt plats för sådan utveckling.

Han tyckte inte att det är en motsättning med flygplatsutveckling och hållbarhetsarbete.

– Vi kan inte fortsätta att öka vårt flygresande hur mycket som helst. Men just nu är det mycket flygresor mellan Stockholm och Göteborg som skulle kunna ersättas med tågresor. Vi kommer att ha ett fortsatt stort behov av att resa utomlands.

Planering och beslutsfattande kring Ostlänken har tagit lång tid. Det förklarade Anders Ygeman berodde på att det är så mycket pengar det är fråga om och hur man ser på höghastighetståg som sådant. 

Det viktiga är inte den exakta hastigheten utan hur snabbt resenärerna kommer fram, från mitt i stan till mitt i stan.

Är du företagare i Nyköping och intresserad av att delta i kommande frukostar eller luncher? Mer information och kalender finns här.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-08-22
Sidansvarig: Annika Hedberg