Expert på antiken får Stora Historiepriset

Årets Stora Historiepris tilldelas i år Ida Östenberg, författare och docent i Antikens kultur- och samhällsliv vid Göteborgs universitet. 

Hon får priset för att hon sätter dagens samhälle i ett historiskt perspektiv och påvisar sambanden att vår tids frågor om nationalism, demokrati och makt är lika brännande idag. Priset delas ut av Sörmlands museum och Nyköpings Kultur- och fritidsnämnd.

Se bakåt för att förstå framåt

Ida Östenberg argumenterar också för de långa historiska perspektivens betydelse för att förstå samhällsutmaningarna. Bildning har i det sammanhanget en stor betydelse liksom det historiska minnet.

Hon är en av de främsta försvararna för humanioras bidrag till det offentliga samtalet och för det gärna i kanaler där det är lätt att nå människor utanför akademiska sammanhang.

Fakta ger kunskap

– Historiska kunskaper ger perspektiv och förståelse på dagsaktuella frågor. I tider med alternativa fakta och diskussioner om källkritik har det blivit allt viktigare att kunna påvisa kunskap, saklighet och vederhäftighet inom alla typer av information och kunskapsförmedling. Juryns val av pristagare är ett tydligt bevis på detta, säger Karin Lindvall, länsmuseichef på Sörmlands museum.


Läs mer om pristagaren och Stora Historiepriset här.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-05-31
Sidansvarig: Annika Hedberg