Elever får designa en elbuss 2019

Undrar du när det är dags att rösta fram nästa års unika buss? Kanske går du i åk 4-6 och är sugen på att göra en egen design? Ni kan vara lugna! Alla Nyköpingsbor kommer att få rösta, och alla elever kommer att få rita, men det blir först efter årsskiftet. 

Anledningen till flytt av tävlingen är att för att vi får helt nya bussar i stan under 2019. Bussar som drivs av el!

I augusti 2019 byts stadsbussarna i Nyköping ut till elbussar. För att inte en helt ny unik buss, som tidigare har blivit klar i januari, ska behöva tas ur trafik redan efter ett halvår skjuts tävlingen framåt i tid. Den vinnande klassens "egna" buss kommer alltså att vara en elbuss nästa år, och rulla ut på gatorna under hösten 2019.

Elever i åk 4-6 ritar en egen buss

Det är elever i åk 4-6 som får designa en buss på ett bestämt tema. Alla klasser i kommunens grundskolor (både kommunala och friskolor) bjuds in till tävlingen. En jury väljer ut 10 förslag som allmänheten sedan får rösta på antingen via webben eller på plats i Stadshuset där bussmodeller finns utställda. Förra året röstade hela 2174 personer och vinnare var klass 6 på Bryngelstorpsskolan med sin turkosa buss med orden "Vi vill, vi kan, vi vågar" och #tillsammans. Alla rektorer kommer att få information om tävlingen senare i höst.

Tävlingen är ett samarbete mellan Nyköpings kommun, Sörmlandstrafiken och Nobina.

Årets trafikantvecka – Mixa dina sätt att resa!

Bussdesigntävlingen brukar koppla an till den Europeiska trafikantveckan som alltid arrangeras i september. Årets tema är "Mobilitet på många sätt" med slogan "Variera dina resor". Runt om i Europa uppmuntras alla vi trafikanter att mixa våra sätt att resa – kanske inleds resan med gång eller cykel för att sen gå över till kollektivtrafik?

Kom till Stora torget och testa elcykel 21 september

I år gör inte Nyköpings kommun någon egen aktivitet kopplad till Trafikantveckan, men vill du testa bland annat elcykel, lastcykel och smoothiecykel? Kom till Stora torget idag fredag 21 september 2018 kl 10-13 då Energikontoret i Mälardalen arrangerar en minimässa.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-09-21
Sidansvarig: Annica Nilsson