Caféägaren Jan gillar den förenklade kontrollrapporten

Livsmedelsenhetens nya förenklade kontrollrapport är uppskattad. Det menar i alla fall caféägaren Jan Arnetz som driver ett sommarcafé utmed gamla Riksettan. Rapporten skickas bland annat ut till restauranger, caféer och serveringar efter tillsyn. Grön färg markerar vad som är godkänt och bra, och röd färg om något behöver åtgärdas. "Fantastiskt bra," tycker Jan Arnetz som driver Café Lammsjön.

Caféägaren Jan Arnetz uppskattar dels kontakten med livsmedelsinspektören men även den nya kontrollrapporten som var mycket lätt att förstå. Foto: Anna Bieganowska 

- Familjen har en ganska begränsad caféverksamhet under sommaren nära Lammsjön, säger Jan Arnetz. Vårt utbud är inte så stort och storsäljaren är äppelkakan med vaniljsås. Man är alltid lite ängslig inför en livsmedelskontroll och i år var det dags och en inspektör kom hit. Det blev ett väldigt trevligt och bra besök. Jag fick bra förklaringar på allt och svar på mina frågor. Sedan kom rapporten som var mycket lättläst och enkel att förstå. Jag har bara positiva saker att säga om det initiativet!

Ger både råd och kontrollerar

Bakgrunden till de nya kontrollrapporterna är att många företag har svårt att förstå det myndighetsspråk som ofta används i brev och rapporter. Livsmedelsenheten ville därför göra om sina rapporter och även använda färg så att de blev enklare att förstå.

- Vi vill förenkla så mycket vi kan för företagen och stötta dem så att det blir lätt att göra rätt, säger Amal Shabibi, chef för Livsmedelsenheten. Inför en företagsstart har vi en rådgivande roll. När de väl startat företaget kombinerar vi rollen som kontrollmyndighet och rådgivande aktör. 

Om du har någon synpunkt på rapporterna eller har förslag på andra förbättringar tar Livsmedelsenheten gärna emot förslag via mejl till livsmedel@nykoping.se eller på telefon 0155-24 89 70. 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-08-31