Bli svinnsmart! Ta vara på maten och spara pengar och miljön

Tävlingen Minimeringsmästarna är nu inne på halvtid; Nyköpings- och Trosafamiljer har under ett halvår framgångsrikt jobbat med att minska sitt avfall. Den 25 mars bjuds både allmänhet och Minimeringsmästare till en träff som handlar om hur vi konkret kan tänka och göra för att minimera vårt matsvinn.

En tredjedel av den mat som produceras globalt slängs. I Nyköping slänger vi hela 2745 ton matavfall om året. Cirka 1/3 av det skulle ha kunnat ätits om vi tagit om hand det i tid. I snitt slänger en vanlig barnfamilj mat för ca 6 000 kr om året. Samtidigt står vår matproduktion för en stor del av vår klimatpåverkan. Teorin förstår vi nog, men hur ska vi tänka för att sluta slänga mat? Den där sista slatten i gräddpaketet, potatisen som aldrig gick åt, såsen som inte blev uppäten och till slut hamnade i matavfallet. Knep, kunskap och inspiration behövs för att minimera matsvinnet.

- Vi är duktiga på att källsortera matavfallet i Nyköping, men vi kan bli bättre. Cirka 1/3 hamnar i vanliga soporna när det istället skulle kunnat återvinnas till biogas. Och vi kan nog alla bli bättre på att inte slänga mat, menar Jonas Andersson, Renhållningschef i Nyköpings kommun.

Välkommen att ställa frågor till vår expertpanel
Den 25 mars kommer därför en expertpanel bestående av lokala kockar sitta beredda på scen för att dela med sig av sina bästa knep för att minska matsvinnet. Vilken blast kan man äta och vilken temperatur ska man ha i kylskåpet? Panelen reder ut begreppen och ger oss svar på våra frågor.

Landshövding Liselott Hagberg inleder och delar med sig av egna erfarenheter.

I panelen: Malin Randeniye - Alma, Kajsa Moberg - Hellmans / Elverket, Jonas Hammar - husföreståndare på Sörmlands länsresidens

När? Söndagen 25 mars kl 13.30
Var? i Nicolaiskolans Aula, V:a Storgatan 40, Nyköping

 

Om Minimeringsmästarna
Minimeringsmästarna är en tävling där deltagare under ett års tid försöker att minska sina avfallsmängder. Under året träffas deltagarna från Nyköping och Trosa på tematräffar, där varje tema sätter agendan för de utmaningar som deltagarna ska genomföra. Vill man följa med på resan går det bra att delta i samtliga av Minimeringsmästarnas tematräffar (som alla är kostnadsfria.) Temat om matsvinn är de sörmländska Minimeringsmästarnas fjärde tema av totalt fem.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-03-22