Bildkonst i fokus när Skapande skola fortsätter

Den 6 och 7 mars har Svalstaskolan besök av konstnären Lasse Åberg och illustratören Ola Skogäng. Som en del av projektet Skapande skola visar de skolans elever vad konst kan vara och hur man tecknar seriefigurer.

Kulturprojektet Skapande skola på Svalstaskolan handlar denna vecka om konst och att teckna. Eleverna på skolan får under två dagar möjligheten att utforska och lära känna bildkonstens och seriernas värld, genom kulturaktörerna Lasse Åberg och Ola Skogäng. Flera dagar innan besöket har eleverna på skolan förberett sig genom att bland annat teckna och skulptera Lasses favoritfigur, Musse Pigg, på olika sätt. 


Lasse Åberg berättar om hur konstnärer världen över tolkat Musse Pigg.

Konstföreläsning och serieskapande

Gårdagens aktiviteter inleddes med Lasses föreläsning om konstnärer och verk med Musse Pigg som motiv. Lasse gav exempel på både internationella och svenska konstverk, och visade hur de är uppbyggda. Sedan var det Olas tur att berätta om serier och seriefigurer. Han berättade hur man gör tecknade serier, och vad man ska tänka på om man vill teckna människor. Eleverna fick prova på att teckna sig själva som seriefigurer, och lära sig använda olika tekniker.

- En av de saker Lasse och Ola lärt oss i dag är att man kan skapa bildkonst av vad som helst, säger Rose-Marie Battaroff, förskollärare. Allt som finns omkring en, bara en meter ifrån, kan man måla av. Det gäller bara att väcka skaparglädjen och fantasin, och det gör vi tillsammans med eleverna i dag!


Ola Skogäng visar hur man med hjälp av cirklar kan teckna många saker.

Fler kulturämnen under vårterminen

Den 8 februari 2018 startade Skapande skola med sång och musik, när barnens favorit Banarne kom på besök till Svalstaskolan. Nästa besök var Moving Art Company, som skapade dans och eurytmi tillsammans med eleverna. De yngre barnen berättade rörelsesagor och de äldre fokuserade på takt och rytm, som är en del av läroplanen för idrott och hälsa. Fler kulturämnen kommer att vara i fokus på utvalda veckor under vårterminen, bland annat genom författarbesök. 


Eleverna får prova på att teckna sig själva som seriefigurer.

Om Skapande skola

Alla skolans 250 barn och elever i årskurs F-6 är involverade i Skapande skola. Syftet med projektet är att eleverna ska få kunskap om kultur och skapa ett kulturintresse samt få möjlighet att praktiskt utforska och arbeta med olika kulturämnen.  Initiativtagarna till projektet är läraren Jenny Kindbom och förskolläraren Rose – Marie Battaroff, som fått projektbidrag från Kulturrådet. 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-03-07
Sidansvarig: Annika Broman