Bevattningsförbud kvarstår trots minskad förbrukning

Det bevattningsförbud som har gällt i Nyköpings kommun sedan i slutet av maj kvarstår ännu i september. Fortfarande sjunker vattennivåerna i mindre vattentäkter.

Vårens väderlek var rekordtorr och nyköpingsbornas vattenförbrukning i topp. Som mest förbrukades cirka 16 000 kubikmeter vatten per dygn. Det har nu sjunkit till mer normala 14 000 kubikmeter per dygn. Siffrorna och bevattningsförbudet gäller för både Nyköpings och Oxelösunds kommun.

- Det är glädjande att se att nyköpingsborna har anammat bevattningsförbudet. Går vattenförbrukningen ner i tid behöver vi inte utöka förbudet, säger Mats Lindberg VA-chef i Nyköpings kommun.

Bevattningsförbudet gäller från att vattna gräsmattor, fylla pooler och använda vattenspridare. Förbudet infördes den 30 maj och gäller tills vidare. Tekniska divisionen bevakar läget och bedömer att det behövs en längre period med nederbörd innan förbudet kan släppas.

Trots att det regnad en hel del i augusti ser man att mindre vattentäkter fortfarande har en låg vattennivå. Men uppmaningen om sparsamhet har gett resultat i stort.

- Det är nog nyköpingsbornas kreativitet som visar sig. De samlar regnvatten när de kan, stänger av kranen när de borstar tänderna och använder å-vatten till bland annat planteringar, berömmer Mats Lindberg.

Läs mer om bevattningsförbudet här.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-09-05