Ängstugans förskola nominerad till White guide junior

Nina Notheus har sedan 1994 arbetat som kock på Ängstugans förskola i Bryngelstorp i Nyköping och hennes passion är att skapa intressanta, näringsrika och säsongsbetonade måltider för barn. Nu är hon och förskolans kök nominerade till ”Årets förskolekök”.

Nina

Nina i sitt kök på Ängstugans förskola. 

Det är en vårdnadshavare som har nominerat förskolan till det prestigefyllda priset som Årets matförskola. 

- Ja, det gör det ju nästan ännu roligare, skrattar Nina Notheus. Jag känner mig jättestolt att bli uttagen till topp 20 av alla de som blivit nominerade. Det är roligt att få bli uppmärksammad för det jag gör och brinner för. 

Nina berättar att på Ängstugans förskola används mycket ekologiska råvaror i matlagningen och hon planerar matsedlarna med råvaror som är närodlade och säsongsbetonade. Måltiderna lagas från grunden med egna recept och överbliven mat tas till vara på för att minska matsvinnet. Förskolan arbetar med att involvera barnen i måltidsarbetet och låter barnen provsmaka, känna och lukta på maten vid olika visnings- och provtillfällen.  

- Vi har även en Veckans grönsak som en del i det pedagogiska måltidarbetet, berättar Nina, där barnen får undersöka och lära sig om sin mat. På detta sätt lär de sig känna igen olika råvaror på ett lekfullt och roligt sätt. Vi tycker att det är viktigt att barnen får inflytande och vara med och påverka och har därför både barnmatråd och matråd för att jag som kock ska kunna vara lyhörd för önskemål och skapa ett nära samarbete med de små matgästerna. På visningarna är även de yngsta barnen med så att de ska få se och kunna påverka oavsett ålder. Och så bakar vi det mesta av vårt bröd själva.

Nina kommer att åka till nomineringsfesten i september i Göteborg då resultatet presenteras. 

Mer om White Guide Junior

Det är den enda tävlingen i Sverige som bedömer helheten kring de måltider som serveras. Juryn bedömer utifrån smak och näring, men också måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang från rektorn, kommunala satsningar, hållbarhet och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna. Totalt är drygt 200 förskolor, skolor och seniorboenden testade under det senaste året.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2018-07-05
Sidansvarig: Annika Broman