Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Tuffis blir Snabbis

Tuffis görs om till snabbtåg mellan Nyköpings resecentrum och Skavsta.

Nu är det klart att kommunens turisttåg görs om till snabbtåg mellan Nyköpings resecentrum och Stockholm Skavsta flygplats.

Det har kärvat rejält i förhandlingarna mellan Skavsta flygplats och Sverigeförhandlingen om ett tågstopp för Ostlänken vid flygplatsen. Men efter att kommunens nye framtidschef Peter O’ Smiley lanserat idén med ombyggnaden av Tuffis till Snabbis är alla överens. Istället för att bygga ett dyrt resecentrum utanför terminalen anläggs en inbromsningssbana för Snabbis som kommer att avgå 26 gånger per dygn mellan Nyköpings och Skavsta.

 Snabbis kommer för miljöns skull att konverteras till el och få en speciell fil som byggs upp ett par meter över markytan så att övrig trafik inte drabbas av den vindtunnel som uppstår när Snabbis kommer upp i topphastigheten 320 km/tim.

Passagerarna utrustas med särskilda tryckutjämningshjälmar med cyberglasögon som tar resenären med på en tur till Nyköpings nya sevärdhet Moder Jord på Skavsta. Allt till tonerna av Fly me to the moon som spelas av Kulturskolans nybildade brassensemble.

Ytterligare en nyhet är att all incheckning av bagage kommer att ske innan man stiger på Snabbis. Säkerhetskontrollen kommer också att klaras av genom en särskild röntgenutrustning som utvecklats av Studsvik Nuclear och som byggs in i Snabbis stolar.

Extra roligt är att ordern om att bygga Snabbis efter direktupphandling gått till kommunens utbildning Flygteknik och att banan som Snabbis åker på tillverkats av återvinningsstål från SSAB.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-03-31
Sidansvarig: Lars Göran Bergman