Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Test av VMA-signalen 6 mars

Idag måndag 6 mars testas kl. 15.00 testas signalen VMA, Viktigt meddelande till allmänheten. Test görs den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

 

VMA är ett varnings- och informationssystem, som dels utgörs av utomhuslarm, dels av meddelande i radio och TV. Systemet används för att varna och informera allmänheten om till exempel giftig rök vid en brand eller utsläpp av kemikalier.  

Om räddningstjänsten snabbt behöver få ut livsviktig information kan VMA vara en effektiv kanal, både via radio/tv och via utomhussignalen. Det är i så fall räddningsledaren som beslutar om ett meddelande ska gå ut och om signalen ska startas. Signalen ljuder då i 7 sek och följs sedan av 14 sek tystnad. Detta upprepas under minst 2 minuter.

Test av signalen

Signalen testas kl 15:00 idag måndag 6 mars. Signalen kan avgränsas geografiskt till just det område där faran finns. Utrustningen, som brukar kallas ”hesa Fredrik”, finns i Nyköping och Oxelösund. Vid behov finns mobila högtalare för placering i Trosa och Gnesta.

Om signalen hörs utan att det är test

Sök skydd inomhus och stäng dörrar, fönster och ventiler. Lyssna på radio (Sveriges Radio P4) eller se på TV och internet för information.

Läs mer om VMA.

 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-03-06
Sidansvarig: Helena Vesterlund