Skräpplockardagarnas final bjöd på solsken och Skrot-underhållning

Under fredagsförmiddagen fylldes Stora Torget i Nyköping med hundratals barn från förskolor och skolor. Alla har de deltagit i Skräpplockardagarna 2017. Evenemanget hålls varje vår och i år slog antalet medverkare rekord, mer än 5100 personer deltog!

På Stora Torget och Smörtorget kunde besökarna testa att sitta i en hjullastare, något som skapade stundtals långa köer. Vid ett bord fanns ett skräpspel där man fick gissa hur lång nedbrytningstiden är för diverse föremål. Nybygget, som är ett kreativt centrum för förskolan, fanns på plats och hade workshop i instrumenttillverkning.

Besökarna bjöds på popcorn

Som grädde på moset bjöds alla barn på popcorn i en äkta popcornmaskin som fraktats till torget.

Musikgruppen Skrot

En av höjdpunkterna var musikgruppen Skrots framträdande på Stadshustrappan. Skrot spelade musik på egentillverkade instrument, något som uppskattades av den dansande publiken.  

Inne i Stadshuset kunde alla som ville se de nya papperskorgarna som ska pryda stadens gator. 

De nya papperkorgarna

Motiven till papperskorgarna är ritade av elever i mellanstadiet, resultatet av den teckningstävling som utlystes i mars.

Dessutom visades alster från en textil workshop. Workshopen har hållits på skolorna Buskhyttan, Dammlöt och Herrhagen där Sörmlands museum och Kultur&Bibliotek var arrangörer.

Utställningen i Stadshuset visas fram till på torsdag den 4 maj. 

Den nya papperskorgen "Big belly". Drivs på solceller och komprimerar skräpet. Det är en talande papperskorg, den skickar med en hälsning när du slänger något!

Ett stort tack till alla medverkare i 2017 års Skräpplockardagar! 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-04-28
Sidansvarig: Malin Brunelius