Gästabudsåret 2017
Nu firar vi Gästabudsåret 2017 - Se allt som händer på www.gastabudsaret2017.se

Nyköpings kommun nominerad till Årets välfärdsförnyare 2017

Som en av tre finalister är Nyköpings kommun och Nyköpingsmodellen nominerad till tidningen Dagens Samhälles pris som Årets välfärdsförnyare 2017. Priset är inrättat för att uppmärksamma initiativ som utvecklar och förnyar välfärden. 

- Vi är nominerade för vårt arbete med att bryta skolsegregationen i Nyköping, vilket också är en av de stora utmaningarna för svensk skola just nu. Vår lösning blev att genom en blocköverskridande övertygelse fatta beslut om att slå ihop våra fyra högstadieskolor till en, ett modigt och banbrytande beslut, berättar Kent Pettersson (s), ordförande Barn- och ungdomsnämnden. 

Nyköpingsmodellen skapar möten mellan elever, från olika stadsdelar och förhållanden, som aldrig annars hade mötts. Grundtanken är att föra samman barn med olika bakgrund och erfarenheter för att vidga förståelsen för andra människor och kulturer. Och att på så sätt skapa en likvärdig skola för alla, med förbättrade studieresultat som följd.

 - Vi ser skolan som den viktigaste platsen att skapa förutsättningar för demokrati och möten utifrån människors olika bakgrund, säger Peter Sund, rektor Nyköpings högstadium. Vi är en skola för alla – och en av våra viktigaste uppgifter är att ge våra elever samma möjligheter till utbildning - oavsett förutsättningar. Nyköpings högstadium speglar samhället i Sverige idag och hos oss ska alla mötas på samma villkor. 

Om priset

Priset går till en verksamhet eller ett arbetssätt som förnyats inom förskola, skola, vård eller omsorg.

De som är nominerade som finalister till Årets välfärdsförnyare 2017 är:

  • Bräcke Diakoni – för sin mobila vårdcentral för asylsökande
  • Praktikertjänst - för STELPA, en dokumentations-app i hemsjukvården 
  • Nyköpings kommun – för Nyköpingsmodellen mot skolsegregation

Prisutdelningen sker den 10 maj på den Stora Samhällsgalan på Berns i Stockholm. 

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-04-27
Sidansvarig: Annika Broman