Nu monteras unika hus i Nyköping

De första lägenhetsmodulerna har lyfts på plats. Tapeter sitter uppe och diskmaskiner monterades i fabrik. Arbetet som påbörjades denna vecka kommer att ge inflyttningsklara lägenheter redan i februari.För att ge fler i Nyköping möjligheten till egen bostad ska 80 lägenheter byggas rekordsnabbt. I veckan påbörjades monteringen av de modulbyggda hus som prefabricerats på annan ort. 20 lägenheter i två hus på Ängstugevägen är först ut. Även en gruppbostad ska byggas.

- Det finns ett stort behov av nya bostäder i Nyköping, inte minst av sociala skäl. Det är viktigt att vi hittar nya lösningar för att snabbt få bostäder på plats, säger kommunalrådet Urban Granström (S) under onsdagen.


Nyköpings kommun ser positivt på att man kan bygga ett antal  lägenheter för att minska bostadsbristen. Fr v kommunalråden Nicklas Franzén (V), Urban Granström (S), Anders Blom,kommunfastigheter samt Malin Hagerström (MP).

Husen blir i två och tre våningar med lägenheter på 1-3 rum. Hyran kommer att ligga mellan 3 200 och 8 400 kronor i månaden. Förutom de 20 lägenheterna på Ängstugevägen i Bryngelstorp planerar 60 att byggas på Brandholmen under andra halvåret 2018.

Enligt kommunens fastighetschef Mikael Karlsson finns flera fördelar med att bygga på liknande sätt. Både priset och snabbheten är svårslagna.

Lägenheterna kommer att gå till det uppdrag som kommunen har när det gäller bostäder för flyktingar och andra särskilt anvisade. Cirka 10 procent av bostäderna kommer att erbjudas personer som står i Nyköpingshems vanliga bostadskö.

I nuläget tvingas Nyköpings kommun hyra hotellrum och rum på vandrarhem för att akut lösa bostadssituationen i vissa fall.

- Det är högt tryck på bostadsmarknaden i Nyköping. Jag tror på den här satsningen med svensktillverkade hus som håller god kvalitet. För de boende blir det en stabilare situation, säger Urban Granström.Lägenheterna som nu byggs i Nyköping är de första som upphandlats via Sveriges kommuner och landstings (SKL) ramavtal. Fler kommer att byggas ibland annat Strängnäs, Mariestad och Kiruna.

Dela med dig
Skriv ut
Uppdaterad: 2017-11-27
Sidansvarig: Lars Göran Bergman